Direct naar content
4 juli 202212-minners, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen

Duizenden jongeren dreigen af te glijden in drugscriminaliteit

Ruim 160.000 jongeren in Nederland lopen kans om in de drugscriminaliteit terecht te komen. De onderzoekredactie van RTL Nieuws analyseerde ondermijningscijfers van de overheid en kwam op dit aantal uit. Criminoloog Robby Roks maakt zich hierover zorgen: “Met een deel kan het over een paar jaar heel goed gaan, maar een aantal groeit door naar de georganiseerde misdaad. Dan kun je denken aan de handel in cocaïne, maar ook betrokkenheid bij liquidaties en afpersing.”

In bepaalde wijken ligt het aantal jongeren dat kans loopt om in de drugs te belanden hoger dan in andere. De wijk waarin het hoogste percentage risicojongeren woont, is het Brabantse Helmond-West. Ruim 13% van de jongeren loopt hier dit risico om in de misdaad terecht te komen. In totaal gaat het in deze wijk om 110 jongeren. De top 10 van wijken met de meeste risicojongeren zijn: Centrum Almere Stad, Delfshaven in Rotterdam, Rosmolenwijk in Zaanstad, Emmermeer in Emmen, Feijenoord in Rotterdam, Keent in Weert, Zaandam Zuid, IJplein/Vogelbuurt In Amsterdam en Schildersbuurt in Den Haag.

Criminele carrièreladder

Vaak gaat het om jongeren met schulden, die voortijdig stoppen met school en die bij bureau Halt terechtkomen voor taakstraffen. In de Rotterdamse wijk Charlois probeert Reggery Gravenbeek van Team Enkelband jongeren op het rechte pad te houden. Hij verbaast zich over de haast waarmee jongeren van nu proberen de criminele carrièreladder te beklimmen. “Ze pakken alles aan om aan status en geld te komen. Ook geweld lijkt op jongere leeftijd steeds normaler te worden. Ik sprak een 14-jarige jongen die zei dat hij niet bang was om dood te gaan.”

Bron: RTL Nieuws – In tal van wijken dreigt 1 op 8 jongeren drugscrimineel te worden

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan