Direct naar content
2 februari 2022Alcohol en drugs

Game om jongeren te waarschuwen voor XTC

Om jongeren bewuster te maken van de wereld achter XTC heeft de politie de game ikxtcwatjijnietziet.nl gelanceerd. Het spel stimuleert jongeren om met hun vrienden, ouders of leraren te praten over synthetische drugs.

XTC-productie

In het spel krijgt de gamer een rondleiding’ door de gehele keten van de XTC-productie, zoals:

  • het inkopen van grondstoffen;
  • het maken van pillen;
  • het dumpen van drugsafval;
  • dealen van pillen;
  • gebruik van XTC op een festival.

“Nederland is wereldwijd topproducer en op Europees niveau topconsument van synthetische drugs”, zegt Marloes Lippens, portefeuillehouder synthetische drugs in de Eenheid Oost-Brabant. “XTC gebruiken wordt in Nederland steeds meer gezien als ‘mainstream’, de groeiende illegale productie lijkt onverzadigbaar. Gebruikers staan niet stil bij de schade die een in hun ogen  ‘onschuldig’ pilletje kan aanrichten. De vaak gewelddadige wereld achter drugs is voor hen niet zichtbaar of te ver van hun bed.”

Samen met jongeren

“De politie is samen met jongeren rond de tekentafel gaan zitten”, zegt Marloes. ‘Wat weten ze van XTC en wat weten ze niet? Wat willen ze weten en hoe willen ze dat te weten komen? Daarop ontstond de XTC-game.

De jongeren gaven tijdens de ontwikkeling van de game aan dat ze communicatie vanuit de overheid snel belerend vinden en daarom negeren. Om de doelgroep onbevooroordeeld de game te laten spelen, is de game november 2021 gelanceerd. De game is inmiddels al meer dan 8.000 keer gespeeld.

Bron: politie.nl

Wat is er nodig om als professional een goede werkrelatie op te bouwen met een jongere? Lees de vernieuwde factsheet Werkrelaties opbouwen met jongeren, dat doe je zo!

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan