Direct naar content
10 maart 2023Jeugdgroepen

Gemeenten twijfelen over inzet mosquito’s tegen overlast

Mosquitos inzetten als oplossing voor overlastgevende jongeren; veel gemeenten doen dit. Zo hangen er in Rotterdam, Leiderdorp en Barendrecht al van die kastjes. Toch is er ook kritiek op de inzet.

Mosquito’s zijn kastjes waar een vervelende, hoge zoemtoon uit komt. Bijna alleen jongeren kunnen die hoge toon horen. Door de kastjes in te zetten, kunnen jongeren weggejaagd worden als ze overlast veroorzaken.

Verbod

Maar een aantal gemeenten gebruikt deze kastjes expres niet. “Wij zien jongeren niet als ‘muggen’ die je wegjaagt”, aldus de wethouder Welzijn van Arnhem, Mark Lauriks. De raad van Europa is zelfs voor een verbod op de inzet van mosquito’s.

In Rotterdam worden de kastjes wel ingezet tegen overlast gevende jongeren. Ze staan daar niet standaard aan. Alleen wanneer een bewoner echt overlast ervaart, kan het kastje voor 15 minuten aangezet worden.

Alleen ’s nachts

De Vereniging Nederlandse Gemeenten geeft als advies om mosquito’s alleen te gebruiken als alle andere manieren om de overlast te stoppen niet werken. Ook adviseren ze om de kastjes alleen te gebruiken op tijdstippen dat er overlast is.

Bron: nos.nl

Heb je te maken met jeugdgroepen of jongeren die in de wijk voor overlast zorgen? Ga zelf aan de slag met de aanpak van problematische jeugdgroepen in jouw gemeente.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan