Direct naar content
10 mei 2022Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, Wapens en jongeren

Het dragen van een mes is normaal

Messengeweld door jongeren is een maatschappelijk probleem. Edison en Amin, 2 minderjarige jongens uit een jeugdbende in Leidschendam, vertellen aan Omroep West hun verhaal omdat ze boos zijn op de politie. Het dragen van een mes is normaal voor ze geworden: “Messen zijn een hype geworden onder jongeren. Je móet er haast wel een hebben, anders kun je je niet verdedigen.”

Wereld van geld

De vrienden zijn met elkaar opgegroeid en leven in een wereld van veel geld, wapens en strijd met rivalen en instanties. “Wij zijn een groep met vrienden die elkaar helpen. We verdienen veel geld en dragen messen en hebben andere wapens, zodat we ons kunnen beschermen tegen andere groepen.” Omdat Edison en Amin minderjarig zijn, kopen de ouderen in de groep vaak messen voor hen.

Op foto’s zijn de jongens te zien met grote hoeveelheden contant geld. Volgens Jan-Dirk de Jong, criminoloog met een specialisme in jeugdcriminaliteit, verdienen dit soort jongens vaak veel zwart geld. Bijvoorbeeld met drugscriminaliteit.

Crips en Bloods

Amin en Edison zijn loyaal aan jeugdbendes uit Den Haag. Die zijn weer gelieerd aan de zogenoemde ‘Crips’. Een jeugdbende naar Amerikaans voorbeeld. Naast de Crips zijn er hun rivalen de ‘Bloods’, dat zijn de jeugdgroepen uit Zoetermeer en Delft.

Boos op politie

De vrienden zeggen dat wat zij doen nooit in de media komt. Waarom ze dan nu toch met media willen praten? “Omdat we boos zijn over hoe de politie met ons omgaat. De politie van Leidschendam provoceert ons. Er wordt veel informatie over ons uitgewisseld en gedreigd met uithuisplaatsingen.”

Politiechef Ronald de Haas van Leidschendam-Voorburg reageert hier verrast op. “Dit klinkt mij niet bekend.” Volgens De Haas wordt er veel moeite gedaan om verbinding te zoeken met deze jongens.

NOS Stories gaat in deze video dieper in op het probleem van steekpartijen onder jongeren.

Bronnen: omroepwest.nl en nos.nl

Ernstige geweldsincidenten onder jongeren nemen toe. Daar willen het Rijk en gemeenten verandering in brengen met het actieplan ‘Wapens en Jongeren’. De Toolbox wapens en jongeren op hetccv.nl helpt gemeenten en scholen met praktijkvoorbeelden en informatie.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan