Direct naar content
17 januari 2023Adolescentenstrafrecht, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit, Veiligheid en zorg

Hulp blijft uit bij helft gestrafte jongeren

De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) signaleert dat de hulp die rechters opleggen aan gestrafte jongeren in zeker de helft van de gevallen niet of pas veel te laat wordt gegeven. Dat meldt NU.nl op basis van een intern onderzoek van de RvdK.

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat de forensische jeugdzorg in Gelderland en Overijssel in zelfs 72% van de gevallen helemaal niet geleverd is. Landelijke cijfers ontbreken, maar raadsonderzoekers van de RvdK schatten dat het gemiddeld om zeker de helft van de gevallen gaat.

Hulptrajecten

De RvdK adviseert de rechter in strafzaken met minderjarigen bij het bepalen van een geschikte straf. Dat kunnen hulptrajecten zijn, zoals een verblijf in een jeugdhulpinstelling. Of de hulp van een psychiater of psychotherapeut. De zogeheten forensische hulp verkleint de kans op herhaling of een lange criminele carrière. Krijgen jongeren deze hulp niet, dan vergroot het de kans dat jongeren opnieuw het criminele pad kiezen, zegt strafrechtadviseur Madelon Ultee bij de RvdK.

Gedecentraliseerde zorg

Gemeenten moeten die hulp uitvoeren. Daarvoor krijgen ze elk jaar een budget, waarvan ze allerlei soorten zorg en hulp voor kinderen moeten kopen. Maar volgens Ultee hebben gemeenten die zeer specialistische zorg niet altijd goed ingekocht. Of er is geen of te weinig geld over.

Het stelt de RvdK voor een dilemma. “Soms zien we dat de volgens ons meest geschikte hulp voor een jongere niet beschikbaar is. Of dat het twee jaar wachten is daarop. In het belang van de jongere adviseren we dan samen met de officier van justitie soms een andere, lichtere hulp, die wel beschikbaar is.”

Bron: NU.nl

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan