Direct naar content
12 mei 202312-minners, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit

Jaarbericht OM: we moeten het tij keren

“Uiteindelijk zullen we het tij als maatschappij als geheel moeten keren, en ook moeten voorkomen dat jongeren in kwetsbare wijken gerekruteerd worden door de georganiseerde criminaliteit.” Dat zegt Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal bij de publicatie van het Jaarbericht OM 2022.

De strijd tegen de georganiseerde misdaad was in 2022 een groot thema voor het OM. Van der Burg: “De geweldsspiraal van de afgelopen jaren is heel heftig geweest, en van een meedogenloosheid en gewetenloosheid die we nog niet eerder zagen.” Ook cybercriminaliteit was vorig jaar een belangrijk onderwerp.

Minderjarigen

Het aantal misdrijfzaken met minderjarige verdachten nam in 2022 af met 7%. Dat past in de bredere trend van dalende jeugdcriminaliteit. Ook waren er minder jeugdigen en jongvolwassenen die verdacht worden van ernstige geweldsdelicten zoals gewapende overvallen, steekpartijen, doodslag en moord.

Het aantal strafzaken met een minderjarige verdachte van (poging tot) doodslag nam af van 198 naar 159. Het aantal zaken van (poging tot) doodslag met een jongvolwassen verdachte tussen de 18 en 21 jaar daalde van 266 naar 203. Voor beide leeftijdsgroepen is dat nog wel ruim 20% hoger dan in 2019. Het aantal minderjarige verdachten van (poging tot) moord daalde in een jaar tijd van 76 naar 32 personen. Het aantal jongvolwassen verdachten van (poging tot) moord daalde van 81 naar 53.

Bron: om.nl

In de handreiking Zó krijg je samen zicht op jongeren krijg je praktische tips om vroegsignalering van jongeren met problemen op te pakken. Met een uitgebreid overzicht van risicosignalen.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan