Direct naar content
3 december 2024Jeugdcriminaliteit

Jeugdcriminaliteit: Verder kijken dan straf en vergelding

Bijzonder hoogleraar André van der Laan waarschuwt voor stigmatisering van jongeren in risicogebieden en pleit voor rechtvaardige behandeling volgens kinderrechten.

jongeren voor een keet

Op vrijdag 6 december om 16.00 uur spreekt hij zijn oratie Over jeugdcriminaliteit en reacties daarop uit.

Stigmatisering jongeren

Van der Laan : “Onze collectieve aandacht is verbreed van jeugdige plegers naar ook jeugdigen die het risico lopen om plegers te worden. Daarnaast is er een concentratie van de geregistreerde jeugdcriminaliteit; er zijn specifieke buurten waarin het aantal jeugdige verdachten oververtegenwoordigd is. Als de focus van politie en justitie op bepaalde buurten en groepen jongeren is, lopen die automatisch een grotere kans om met politie in aanraking te komen.”

Als individuen of gebieden worden aangeduid als risico waar je stevig moet ingrijpen, brengt dat stigmatisering met zich mee. Ook lopen die jongeren juist door de aandacht voor hun buurt een grotere kans om met politie en justitie in aanraking te komen áls ze een keer over de schreef gaan. Van der Laan: “Dat kan het gevoel van wantrouwen, discriminatie en weerspannigheid met zich meebrengen.”

Onderzoek impact sancties jeugdcriminaliteit

Van der Laan stelt dat sancties beter onderzocht moeten worden op hun werking en impact. Het doel is jongeren perspectief te bieden en maatschappelijke schade te voorkomen.

Bron: Verder kijken dan straf en vergelding bij jeugdcriminaliteit | Universiteitleiden.nl

Zie jij soms zorgelijke berichten online en weet je niet goed wat je ermee moet doen? Gebruik dan de routekaart Samenwerken bij online jeugdcriminaliteit. De routekaart helpt jongerenwerkers, politiemensen en medewerkers van de gemeente (OOV) om samen afspraken te maken over hoe je deze berichten het beste kunt  aanpakken.

Bekijk ook eens deze berichten

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan