Direct naar content
2 juni 202512-minners, Cybercrime, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit

Jeugdpeiling 2025: Samenwerking blijft onmisbaar bij aanpak jeugdgroepen

Goede samenwerking tussen gemeenten, politie, scholen en andere organisaties blijft ook in 2025 van groot belang bij de aanpak van jeugdcriminaliteit. Dat blijkt uit de laatste jeugdpeiling van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). De peiling is eind 2024 gehouden en levert waardevolle inzichten op voor iedereen die werkt met jongeren in kwetsbare situaties.

jongen in een keet

Belang van duidelijke afspraken en vertrouwen

De resultaten laten zien dat professionals samenwerking als één van de belangrijkste succesfactoren noemen. Duidelijke communicatie, vertrouwen in elkaar en heldere afspraken over het delen van informatie zijn daarin van doorslaggevend belang. Toch blijkt het in de praktijk vaak lastig om dit goed te organiseren. Vooral het delen van informatie roept vragen op over wat wel en niet mag.

Een gezamenlijke aanpak werkt alleen als alle partijen hetzelfde doel voor ogen hebben. Het helpt als afspraken vastliggen en iedereen weet wie welke rol heeft. Zo wordt het makkelijker om samen op te treden bij signalen van risico’s bij jongeren. 

Meer aandacht voor preventie

Een belangrijke uitkomst van de jeugdpeiling is dat er meer aandacht moet komen voor preventie en vroeg ingrijpen. Veel problemen kunnen worden voorkomen als signalen op tijd worden opgevangen. Dat vraagt om een actieve houding van alle betrokkenen. Denk bijvoorbeeld aan het herkennen van gedragsveranderingen bij jongeren, of het vroegtijdig in gesprek gaan met ouders en school. 

Online gedrag krijgt meer invloed

Een ontwikkeling die al jaren zichtbaar is en groter wordt, is de toenemende rol van online gedrag. Jongeren zijn steeds vaker actief in digitale netwerken. Dat maakt het moeilijker om te zien wie met wie in contact staat. Er zijn zorgen over online samenscholing, cybercrime-rekrutering en digitale ophitsing. Tegelijk is het voor professionals lastig om jongeren online te bereiken.

Deze digitale verschuiving vraagt om nieuwe manieren van samenwerken en communiceren. Ook hier is het belangrijk dat partners afspraken maken over hoe ze informatie verzamelen en delen. 

Praktische tools en trainingen

Om professionals te helpen, biedt het CCV verschillende hulpmiddelen aan. Denk aan het 7-stappenmodel, dat structuur geeft aan de aanpak van jeugdgroepen. Ook zijn er handige hulpmiddelen zoals:

Daarnaast organiseert het CCV trainingen, intervisies en adviesgesprekken. In 2025 komen er nieuwe tools beschikbaar, waaronder handige checklists bij het 7-stappenmodel.

Ga in gesprek met het CCV

Werk jij in het jeugddomein en wil je sparren over de aanpak in jouw gemeente? Of ben je benieuwd hoe je de samenwerking kunt verbeteren? Neem dan contact op met het jeugdteam van het CCV via jeugd@hetccv.nl. Meer informatie en hulpmiddelen vind je op wegwijzerjeugdenveiligheid.nl.

Bekijk ook eens deze berichten

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan