Direct naar content
1 februari 202312-minners, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit

Kinderen steeds vaker drugscriminaliteit ingelokt

Drugscriminelen ronselen steeds vaker kinderen. Madeleine van Toorenburg, gedeputeerde in Limburg, zegt daarover in het programma Goedemorgen Nederland: “Het is op alle plekken in Nederland een serieus probleem. In iedere schoolklas zit een aantal kinderen die met serieuze criminaliteit te maken heeft gehad.”

Voor een aantrekkelijke beloning staan ze dan op de uitkijk, delen ze hun bankpasje voor witwaspraktijken of dealen ze drugs.

Volgens Van Toorenburg gebeurt het al met kinderen vanaf 8 jaar. Zij zijn aantrekkelijk voor criminelen om te ronselen, omdat kinderen van die leeftijd weinig juridische aandacht genieten. “Kinderen onder de 12 zijn interessante klantjes om drugs van A naar B te brengen. Aan iets oudere kinderen wordt gevraagd een rekening te openen op hun naam.”

Rol ouders

Ouders zouden volgens Van Toorenburg het gesprek moeten aangaan met hun kinderen. Bijvoorbeeld om hen te wijzen op de gevaren. Maar hoe doe je dat als ouder? Als voorbeeld noemt Van Toorenburg crimitalk, ontwikkeld door het RIEC in Limburg. Dat is een (online) vragenspel, waar mee ouders samen met hun kinderen 40 stellingen doornemen.

Bron: WNL

Download de infosheet ‘Houd jongeren uit de georganiseerde criminaliteit’. Het is een praktische vertaling van het onderzoek ‘Do or Don’t’ over de ingroeimechanismen en rekruteringsprocessen van jongeren in de georganiseerde criminaliteit.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan