Direct naar content
3 augustus 2022Jeugdcriminaliteit, School en veiligheid, Wapens en jongeren

Les over messengeweld komt binnen bij leerlingen

Stichting Confro geeft op scholen confrontatielessen over het gevaar van wapenbezit. Steeds meer jongeren dragen een mes op zak, zelfs al op jonge leeftijd. De lessen moeten dit verminderen.

“Een goede vriend van mij is vorig jaar met meer dan tien messteken om het leven gebracht. Zomaar ineens. Dat was heel eng”, vertelt een 13-jarige scholier tijdens een confrontatieles op een school in Rotterdam.

Shank

Tijdens de les blijkt dat een deel van de klas weleens te maken heeft gehad met messengeweld. In een uitgebreide voorstelronde deelt iedere leerling iets persoonlijks over zijn of haar leven. Een ander onderdeel van de les de voorstelling ‘Shank’ (straattaal voor mes).

Dit gaat over gevaren van (online) straatcultuur, zoals drillrap. Als na 10 minuten de voorstelling abrupt eindigt met het doodsteken van Patrick door Tyler wordt het muisstil in de klas. Dat komt binnen. Daarna gaan de mannen van de stichting Confro in gesprek met de leerlingen hierover. Na anderhalf uur sluiten ze het interactief theaterprogramma af met een pakkende boodschap: ‘Geen enkele moeder wil een kind als moordenaar’.

Aanpak Geweldig Rotterdam

De lessen maken onderdeel uit van de aanpak Geweldig Rotterdam om wapenbezit onder jongeren terug te dringen. Ga voor meer informatie over de aanpak naar de website Geweldigrotterdam.nl.

Bron: Rotterdam.nl – In gesprek met jongeren over messengeweld

Wapengeweld bij jongeren voorkomen? Ga naar het dossier Wapens en Jongeren van het CCV.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan