Direct naar content
19 januari 2024Veiligheid en zorg

Meer hulp voor kinderen van (ex-)gedetineerden

Uit recent onderzoek blijkt dat er vermoedelijk meer dan 24.000 kinderen een ouder hebben in de gevangenis. Een goed beeld ontbreekt nog en ook hulp voor die kinderen schiet tekort.

In een aflevering van Met het Oog op Morgen is Winnie Hanekamp aanwezig. Zij is van het expertisecentrum Kind en Detentie KIND. Hanekamp geeft aan dat één op de drie kinderen aanwezig is bij de arrestatie van een ouder. Deze gebeurtenis kan leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS) waar ze nog levenslang last van kunnen hebben.

“Het is je vader niet meer, het is een crimineel in de ogen van de staat.”

Mirjam is zelf één van die kinderen die zag hoe haar vader gearresteerd werd. Ze is nu ervaringsdeskundige bij het expertisecentrum KIND en Detentie KIND. In de aflevering vertelt Mirjam hoe allebei haar ouders in aanraking zijn gekomen met justitie. Ze kon er toen met niemand over praten omdat ze bang was voor de reacties. Ook binnen de familie werd er niet over gesproken.

Winnie Hanekamp geeft aan dat er behoefte is aan meer informatie, zorg en expertise. Op dit moment is er geen directe hulp voor kinderen die achterblijven nadat een ouder wordt aangehouden en meegenomen.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan