Direct naar content
19 februari 202412-minners, Jeugdcriminaliteit

Meer jongeren lopen voor het eerst tegen de lamp bij misdrijf

In 2022 werden ruim 17.000 jongeren door de politie verdacht van een misdrijf. Dat is 12% meer dan in 2021. Voor twee derde waren dit ‘first offenders’.

Niet eerder was het aandeel 12- tot 18-jarigen dat voor het eerst werd verdacht van een misdrijf zo groot. Het gaat hierbij vooral om verdachten van winkeldiefstal. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse.

Vooral meisjes stelen in winkels

De laatste jaren nam het aandeel jongeren dat voor het eerst wordt verdacht van een misdrijf toe. Dit geldt voor zowel jongens als meisjes. In 2022 werden ruim 4.000 minderjarige meisjes verdacht van een misdrijf. Voor 83% van deze groep was dit de eerste keer. In 2014 was dit 72%. Van de bijna 13.000 minderjarige jongens die in 2022 werden verdacht van een misdrijf, was dat voor 60% de eerste keer. In 2014 was dit 53%.

Mishandeling

Minderjarige jongeren die in 2022 voor het eerst in aanraking kwamen met de politie, werden vooral verdacht van winkeldiefstal. Dit gold voor twee derde van de meisjes en een derde van de jongens. Na winkeldiefstal waren mishandeling en openlijke geweldpleging de meest voorkomende delicten. Het aandeel minderjarige first offenders dat verdacht wordt van deze delicten is redelijk stabiel over de laatste jaren, zo rond de 10%. Dit geldt voor zowel jongens als meisjes.

Jongens vaker veelpleger

Er komen meer jongens dan meisjes in aanraking met de politie. Zo was bijna drie kwart van de minderjarige verdachten in 2022 een jongen. Onder veelplegers is die oververtegenwoordiging veel sterker. Veelplegers zijn verdachten die meer dan vijf keer door de politie als verdachte zijn geregistreerd. In 2022 was 96% van de minderjarige veelplegers een jongen. Dit aandeel was redelijk stabiel in de laatste jaren.

Bron: CBS

Op tijd signalen zien en ook doorgeven aan de juiste partners, kan van levensbelang zijn bij jongeren die dreigen af te glijden. De matrix vroegsignalering geeft een duidelijk overzicht van wie wat doet of moet doen.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan