Direct naar content
19 januari 2022Jeugdcriminaliteit

Meer overlast van jongeren op straat tijdens corona

Sinds de coronapandemie is het aantal incidenten op straat met bijna de helft toegenomen. De sterkste toename is overlast door jongeren. Vooral in de Randstad heeft de politie haar handen vol aan jongeren.

Tijdens lockdowns sloten scholen, buurthuizen, horeca, jongerencentra en sportclubs hun deuren en zochten jongeren elkaar op straat op.  Op straat ontbreekt toezicht en worden de grenzen verder opgezocht. Tijdens de avondklok, vanaf eind januari tot eind april 2021, daalde de overlast onder jongeren licht, maar was die nog steeds fors hoger dan dezelfde periode in de jaren ervoor.

Vooral in de Randstad heeft de politie haar handen vol aan jongeren. Daar wonen, zegt Femke Kaulingfreks, lector jeugd en samenleving aan de hogeschool Inholland te Amsterdam, „vaak grote, minder kapitaalkrachtige gezinnen in kleine flatjes bovenop elkaars lip”.

Grenzen opzoeken

Volgens Kaulingfreks, die met collega’s de gevolgen van de coronacrisis onder (dakloze) jongeren in Amsterdam onderzoekt, is het normaal dat jongeren hun grenzen opzoeken, dat hoort bij de leeftijd. Ze vindt dat gemeenten te repressief optreden tegen overlast van jeugd. „Ze kunnen beter het gesprek aangaan met jongeren, dan ze buitensluiten.”

Bron: nrc.nl

Wat is er nodig om als professional een goede werkrelatie op te bouwen met een jongere? Download de vernieuwde infosheet Werkrelaties opbouwen met jongeren: dat doe je zo!

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan