Direct naar content
5 september 202312-minners, Adolescentenstrafrecht, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit

Meer vermogensdelicten en meer meisjes verdacht van criminaliteit

In vergelijking met 2018 werden in 2022 meer meisjes verdacht van criminaliteit en werden er iets meer vermogensdelicten zoals winkeldiefstal gepleegd. Dat blijkt uit de geactualiseerde Monitor Jeugdcriminaliteit.

Het aantal jeugdige verdachten is sinds 2010 gehalveerd. Dit aantal is in de jaren 2018-2022 wel ongeveer hetzelfde gebleven. Als het gaat om daders van ernstig geweld, zien we tussen 2018-2021 een lichte toename onder minderjarige daders (maar met aantallen nog steeds ver onder het niveau van 2010), terwijl dit bij jongvolwassen daders (18 tot 23 jaar) stabiel is gebleven.

Meisjes

In 2022 werden 17,5 duizend jongeren tussen de 12 en 18 jaar door de politie verdacht van een misdrijf. Ruim een kwart van de verdachten was meisje. Niet eerder was het deel meisjes in de totale groep verdachten van 12 tot 18 jaar zo groot. Zowel jongens als meisjes werden vooral verdacht van winkeldiefstal.

“Die stijging kan erop duiden dat meisjes eindelijk meer in beeld komen als dader”, zegt universitair hoofddocent Anne-Marie Slotboom in NRC.” Bij meisjes die met het strafrecht in aanraking komen, speelt een andere problematiek: ze hebben vaker te maken met seksueel misbruik, mishandeling en depressie. Daarom zou je ze ook een ander soort interventieprogramma moeten opleggen dan aan jongens om te voorkomen dat ze in herhaling vallen: bijvoorbeeld traumaverwerking in plaats van agressieregulatietraining.”

De groep verdachte jongens is nog altijd een stuk groter dan die van meisjes, maar de groei bij de meisjes was met 42% naar verhouding het sterkst. In 2022 was 26% van de verdachte minderjarigen een meisje, in 2021 was dit nog 20%. Ook bij jongens was er in 2022 een lichte stijging (+3%).

Monitor Jeugdcriminaliteit

Dit zijn enkele van de belangrijkste bevindingen uit onderzoek dat door het CBS (jeugdige verdachten) en het WODC (jeugdige strafrechtelijk vervolgden) is uitgevoerd. Bij de verdachten gaat het om de ontwikkelingen in de periode 2010 t/m 2022, bij de daders sinds 2000 t/m 2021. De onderzoeken maken deel uit van de Monitor Jeugdcriminaliteit die wordt herhaald en loopt tot aan 2026.

Bron: wodc.nlnrc.nl en cbs.nl

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan