Direct naar content
7 april 2023Veiligheid en zorg

Minder jongeren naar jeugdzorg? Reacties van deskundigen

Staatssecretaris Van Ooijen wil dat minder jongeren professionele hulp krijgen voor psychische problemen. Maar ‘nee’ zeggen tegen ouders en kinderen die hulp willen, is niet de oplossing. Dat zeggen hulpverleners en deskundigen op nos.nl.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer snapt het standpunt van de staatssecretaris wel, maar volgens haar kun je niet alleen zeggen: het moet minder. “Dat is te kort door de bocht.”

Stijging psychische problemen

De cijfers omtrent mentaal welzijn bij jongeren spreken boekdelen, zegt Gonneke Stevens. Zij is onderzoeker en hoogleraar adolescent health and wellbeing aan de Universiteit Utrecht. Stevens ziet op basis van eigen onderzoek een duidelijke stijging in psychische problemen. Ze verwacht wel dat anderen een rol kunnen spelen bij het voorkomen of vroegtijdig aanpakken van psychische problemen van jongeren. Zoals professionals in het onderwijs en buurt-of jongerenwerkers of sporttrainers.

Prestatiedruk

Mariëlle Balledux, opvoedingsdeskundige bij het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), ziet een toename van prestatiedruk bij jongeren vanuit school en leeftijdsgenoten. Het vermogen om daarmee om te gaan, nam volgens haar af.

Kinderpsycholoog Tischa Neve: “Kinderen moeten de hulp krijgen die ze nodig hebben, en ouders moeten die hulp durven vragen. En daarbij: een kind komt niet na één nacht niet slapen bij jeugdzorg terecht.”

Bron: nos.nl

Samenwerking tussen zorg en veiligheid is essentieel bij de opvang van jongeren met problemen. Maar hoe vind je elkaar en wie doet wat?

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan