Direct naar content
18 november 2022Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, Wapens en jongeren

OM Zeeland maakt zich zorgen over messengeweld

Het Openbaar Ministerie (OM) in Zeeland maakt zich zorgen over de toename van ernstig wapengeweld onder jongeren. Vooral het bezit en gebruik van messen neemt toe, meer dan in andere delen van het land. Omroep Zeeland sprak hierover met hoofdofficier van justitie Margreet Fröberg.

Jongen met mes loopt naar groep

Fröberg: “Als je kijkt naar ons arrondissement, Zeeland-West-Brabant, dan zie je zeker dat er een grotere toename is in vergelijking met andere gebieden, zoals Noord-Nederland, Noord-Holland, of Oost-Brabant.” Een verklaring hiervoor heeft ze niet.

Meer levensdelicten

Het aantal strafbare feiten op zich neemt niet toe volgens de hoofdofficier, maar wel het aantal ernstige strafbare feiten, de levensdelicten. Toename van het messenbezit heeft volgens haar te maken met maatschappelijke ontwikkelingen: social media, beïnvloeding, waar de jeugd toch al mee te maken heeft. “Jongeren zijn nog op zoek naar hun eigen identiteit. Ze willen graag ergens bij horen.”

Zwaarder straffen

“Het is voor ons moeilijk om zwaardere straffen te eisen, want wij moeten ons houden aan het strafrechtboek en de huidige regelgeving en strafmaten, maar als de incidenten ernstiger zijn, is de straf natuurlijk sowieso hoger”, aldus Fröberg. Het gaat om hele jonge verdachten. “Het is steeds zoeken hoe we een combinatie moeten vinden tussen afstraffen en zorgen dat ze het niet meer doen, dus preventie. Maar dat kunnen wij als Openbaar Ministerie niet alleen. Daar hebben we ook de gemeenten, de Raad voor de Kinderbescherming en andere jeugdhulphulpverlening voor nodig.”

“Jongeren zijn jong, nog niet volwassen, dus nog niet helemaal ontwikkeld. Daar houdt het strafrecht rekening mee. Dat betekent dat straffen ook opvoedend moeten zijn. We willen als maatschappij ook niet dat ze er slechter, en dus gevaarlijker, uitkomen. Maar er worden wel ernstige feiten gepleegd op dit moment. Dat betekent dat wij als OM kijken naar hoe ernstig het feit is. Het is onze taak, als OM, om strafbare feiten te vervolgen en te zorgen voor een veiligere samenleving. Het is eigenlijk in iedere zaak maatwerk. Wij denken daar heel goed over na en dat doen we niet alleen. We vragen bijvoorbeeld advies van de Raad voor de Kinderbescherming, of we laten psychologische rapportages opmaken. En dat leggen we bij elkaar en uiteindelijk nemen we de beslissing.”

Bron: omroepzeeland.nl

Ernstige geweldsincidenten onder jongeren nemen toe. De Toolbox wapens en jongeren op hetccv.nl helpt gemeenten en scholen met praktijkvoorbeelden en informatie.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan