Direct naar content
10 januari 2022Cybercrime, School en veiligheid

Online shaming komt op kwart van basisscholen voor

Op een kwart van de basisscholen hebben leerlingen te maken met online shaming. Een deel van de kinderen in groep 7 en 8 krijgen wel eens ongewenste foto’s of video’s via bijvoorbeeld WhatsApp, Instagram of TikTok.

In het voorgezet onderwijs komt online shaming zelfs nog vaker voor: 9 van de 10 zorgcoördinatoren geven aan dat het op hun school speelt. Dat blijkt uit een onderzoek van het programma Pointer en DUO Onderwijsonderzoek en Advies onder 595 onderwijsmedewerkers uit het basisonderwijs (groep 7 en 8) en voorgezet onderwijs.

Bespreekbaar maken

Op NOS.nl geeft mediapedagoog Jacqueline Kleijer aan dat ze merkt dat veel kinderen op apps zitten, waar ze nog veel te jong voor zijn. “Je moet bijvoorbeeld 13 zijn voor TikTok, maar bijna alle kinderen zitten er al op. Daar zien ze dingen waar ze emotioneel nog helemaal niet aan toe zijn.”

Kleijer geeft gastlessen op scholen over online shaming. Door het onderwerp bespreekbaar te maken, proberen sommige scholen het probleem tegen te gaan. Volgens Leontien Aarnoudse, redacteur bij Pointer, is het lastig om te weten wat de juiste aanpak is. Het onderwerp is namelijk geen verplicht onderdeel van de lesstof. “Docenten hebben dus geen houvast en weten niet waar ze moeten beginnen.”

Mediawijsheid

Expertisecentrum seksualiteit Rutgers vindt het zorgelijk dat dit nog geen verplicht thema is op scholen en pleit voor een nationaal actieplan. “Seksuele vorming en respectvolle omgangsvormen moeten duidelijker uitgewerkt worden in het nieuwe curriculum middels concrete kerndoelen. Ook voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.”

Demissionair onderwijsminister Arie Slob is het daarmee eens. Tegen Pointer zei hij: “Alles moet er nu op gericht zijn om in de volgende kabinetsperiode, en wat mij betreft zo snel mogelijk, dit af te ronden en wettelijk te verankeren dat mediawijsheid op scholen aan de orde moet worden gesteld.”

Hulp zoeken

Op Pointer.nl kun je de ervaring van Nienke met online shaming lezen. Haar advies aan andere meiden en jongens die het overkom: “Praat erover, hoe moeilijk het ook is. Vooral met lotgenoten, zij hebben namelijk geen oordeel over jou en dat is heel prettig aangezien buitenstaanders dit vaak wel hebben.” Zelf kwam ze via de vertrouwenspersoon op school terecht bij Girl’s choice, een groep meiden die een soortgelijke ervaring hadden met online shaming, loverboys of prostitutie. Nienke: “Ze gaven ons voorlichting en het was heel fijn om met lotgenoten te kunnen praten. Zij hadden geen oordeel, we snapten elkaars gevoelens.”

Ook kunnen slachtoffers terecht bij Helpwanted.nl voor advies en informatie over online seksueel misbruik. Niet alleen over hoe je het kunt voorkomen, maar ook als het je is overkomen. Ook proberen zijn slachtoffers te helpen bij het offline halen van beelden.

Bronnen

NOS – Kwart van de basisscholen heeft te maken met online shaming
Pointer – Gepest omdat je naaktfoto’s rondgaan op school. ‘Kijk nou, wat een hoer’

Bekijk de uitzending van Pointer over online shaming van zondag 9 januari.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan