Proef met jeugdboa’s in Den Haag positief; Delft wil ook jeugdhandhavers
Burgemeester Marja van Bijsterveldt van Delft wil graag ook jeugdboa’s inzetten in Delft-West. Dit schrijft het AD. In steden als Den Haag en Rotterdam zijn deze jeugdhandhavers al aan de slag om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden.
Jongerenwerkers
Delft krijgt de komende drie jaar al € 3 miljoen van het ministerie van Justitie en Veiligheid en hoopt daarmee criminaliteit onder jongeren terug te dringen. Het geld wordt onder andere gebruikt om professionals in te zetten, die ouders helpen bij de opvoeding van hun kinderen. Ook worden meer jongerenwerkers aangetrokken, die cursussen aanbieden om kinderen uit de criminaliteit te houden.
Naast dit bedrag vraagt de burgemeester extra geld voor de inzet van jeugdboa’s in Delft-West. In buurgemeente Den Haag lopen vier van zulke jeugdhandhavers als proef in drie wijken. “De eerste indrukken zijn positief”, vertelt Edwin Vianen, teammanager handhaving Escamp van de gemeente Den Haag.
Jeugdboa’s schakel
“Jeugdboa’s zijn de schakel tussen jongerenwerkers en de politie. Ze zijn speciaal opgeleid om goed met jongeren te kunnen communiceren.” De jeugdboa’s houden contact met groepen jongeren. “Het belangrijkste is dat de jeugdboa’s de jongens van naam kennen en weten wat er speelt. Doordat ze zich voornamelijk richten op jongeren in deze wijken, hebben ze kwalitatief betere gesprekken”, zegt Vianen. “Ze delen natuurlijk ook boetes uit als het nodig is, bijvoorbeeld voor blowen of drinken op straat. Maar het uitgangspunt is preventief handelen.”
Detacheringsbureau Nexst helpt gemeenten in heel het land bij het vinden van handhavers. “Jeugdhandhavers verzorgen ook een stukje educatie. Ze zijn getraind om signalen te herkennen bij jongeren die over de schreef dreigen te gaan”, aldus manager Martijn Rendering.
Beter beeld
Hij stelt dat het succes van de jeugdboa’s zit in de wijze waarop ze zich opstellen, niet als agent en ook niet als jongerenwerker. “Anders dan een jongerenwerker infiltreren jeugdboa’s als het ware op straat. Jeugdhandhavers hebben daardoor vaak een beter beeld van hoe het er echt aan toegaat”, zegt hij.
“Agenten kunnen vaak niet dezelfde connectie met jongerengroepen maken, omdat ze er niet altijd tijd voor hebben. Daarnaast ervaren jongeren de politie sneller als intimiderend.” De gemeente Den Haag weet nog niet of ze na de proef verder gaat met de inhuur van jeugdboa’s.
Bron: AD