Direct naar content
5 februari 2024Jeugdcriminaliteit

Recensie: Dubbel veroordeeld

Haar zoon is veroordeeld voor betrokkenheid bij een schietincident met dodelijke afloop. Moeder Rianne voelt dat niet alleen haar zoon is veroordeeld, maar zij ook. In de documentaire ‘Dubbel veroordeeld’ volgen makers Merijn Stojansek en Lana Draai het verhaal van Rianne. Celine Teusink, student Journalistiek en webredacteur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, bekeek de documentaire​​​​​​​ en vond een aantal fragmenten erg ingrijpend.

“Mijn vrienden zeiden dat ik de tafel en stoeltjes voor mijn huis moest weghalen omdat mensen het huis zouden herkennen van de foto in de krant. Eerst wilde ik dat niet doen, maar uiteindelijk heb ik ze toch maar weggehaald”, zegt Rianne over de periode na de arrestatie. Ze werd veel aangekeken en raakte zelfs haar baan kwijt. Door de vele vooroordelen is ze ook altijd op haar hoede over wat ze deelt.

Inval

Rond 4:30 viel de politie Rianne’s huis binnen. Ze dacht in eerste instantie dat het een grap was, maar niks bleek minder waar. Terwijl zij in haar kamer moest blijven onder toezicht van twee agenten, zag ze hoe haar zoon werd meegenomen door de politie. Waarom wist ze niet. Van de rechter-commissaris kreeg ze uiteindelijk te horen waarom hij was opgepakt.

Schuldgevoel

“Als ik boos was geweest was het eerder op mezelf. Dat ik het niet gezien heb en dat ik het gemist heb. Had ik misschien strenger moeten zijn? Had ik, had ik, heeft allemaal geen zin en dan draai je in een cirkeltje rond en maak je jezelf gek”, vertelt ze. “Ik ben na de rechtszaak naar de advocaat van het slachtoffer gegaan en gezegd: ‘wilt u alstublieft tegen de ouders zeggen van het slachtoffer dat het me zo ontzettend spijt en ik het zo erg vind wat er is gebeurd is’. Zij zijn ook ouders van een kind.”

Naasten van daders

Je voelt in deze documentaire hoe ingrijpend het is voor een moeder waarvan haar zoon in de gevangenis zit. Je wordt echt geconfronteerd met het verhaal achter dader. Rianne is deel van de stichting S.A.N.G. Deze stichting is speciaal voor naasten van daders. Hier kunnen ze ervaringen delen en hoe ze zich voelen. Eén van de vrouwen aan tafel geeft aan dat er heel snel een gevoel van eenzaamheid komt. Zij staan ‘aan de kant’ van de dader, ze mogen niet klagen – dat is wat zij ervaart en dat het die situaties zijn die voor eenzaamheid zorgen. “Sta je aan de kant van het slachtoffer dan krijg je van alle kanten hulp aangeboden. Hoor je bij de dader? Dan is daar niemand en is er niks van hulp”, voegt Rianne toe.

Na het incident is er een afstand gecreëerd in de familie van Rianne en haar zoon. In het verleden is haar zwager van het leven beroofd in een park waardoor haar zus een afkeer heeft tegen mensen die het leven van een ander ontnemen. Zij is boos. Rianne begrijpt waar het vandaan komt en accepteert de situatie hoe het nu is.

Zet je oordeel opzij

Danisa Latuhihin, adviseur jeugdcriminaliteit bij het CCV herkent de dilemma’s ook voor jeugdprofessionals. “Het kan ingewikkeld zijn om in zo’n situatie begrip op te brengen. Wees je daarom als jeugdprofessional bewust van de vooroordelen die je mogelijk hebt over moeders of vaders met een crimineel kind. Zet je vooroordelen opzij, want het probleem ligt namelijk zeker niet alleen bij hen. Geef gezinnen hun waarde terug. (lees ook het stuk van ‘Moeder is de Sleutel‘. Erken eenvoudig dat je bepaalde vooroordelen hebt, en blijf kritisch naar jezelf kijken. Neem de ruimte om je bewust te zijn van ervaringskennis en de leefwereld van gezinnen om zo aansluiting te vinden en scherper te zien waar (onbewust) uitgegaan wordt van een bepaalde norm.”

Rianne eindigt haar verhaal met de uitspraak: “Laat je oordelen los en kijk naar de mens zoals die is.”

Bron: 2doc – Documentaire: Dubbel veroordeeld

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan