De samenhang tussen schulden en criminaliteit
Onderzoek in de praktijk wijst uit: bij jongeren zijn schulden en criminaliteit met elkaar verweven. Als ze al hulp krijgen voor hun schulden, stoppen veel jongeren voortijdig met deze hulp. In Amsterdam stopt bijvoorbeeld bijna de helft van de jongeren met schuldhulp. Hulpverleners denken dat deze jongeren vaak stoppen omdat ze de criminaliteit in gaan. Dat schrijft van het Verwey-Jonker Instituut.

Jongeren met schulden zijn extra kwetsbaar voor criminele activiteiten. Ze willen graag snel geld verdienen en mooie spullen hebben. Ook zoeken ze status, vriendschap of liefde. Criminelen weten dit en lokken jongeren bewust, bijvoorbeeld op scholen of via internet. De jongeren worden dan bijvoorbeeld gebruikt als geldezel of om pakketjes weg te brengen.
Er zijn verschillende projecten die jongeren helpen om uit de schulden en criminaliteit te blijven. Zo is er MoneyStart, waar jongeren leren over geldzaken. In Arnhem helpen jongeren via het project Opr€cht andere jongeren met schulden. En in Helmond krijgen jongeren hulp bij hun schulden, zodat ze niet de criminaliteit in gaan.
Aandacht voor preventie
De schuldenproblematiek onder jongeren is groeiend, onder andere doordat het makkelijk is om geld te lenen, zo schrijft Marjolein Odekerken. Gezien de achtergronden en context van deze kwetsbare groep jongeren, is enkel schuldsanering onvoldoende. Er is meer nodig. Preventie verdient volgens haar een centrale plek: het bieden van voorlichting en het weerbaar maken van jongeren.