Direct naar content
30 september 2022Alcohol en drugs, School en veiligheid

Snus als lokmiddel voor schoolkinderen

De politie in Amsterdam krijgt steeds vaker melding dat kinderen uit groep 7, groep 8 en de brugklas het verslavende middel snus (nicotinezakjes of zuigtabak) krijgen aangeboden. Criminelen proberen de kinderen zo te ronselen voor illegale klusjes.

De Amsterdamse politie deelde hierover een video op sociale media. In de videoboodschap vertelt de politie dat zij van jonge kinderen horen, hoe zij op school benaderd worden om het middel te gebruiken. “De criminelen die hier verantwoordelijk voor zijn, hebben een duidelijk doel: kinderen verslaafd maken aan de nicotinezakjes of snus om ze vervolgens in te zetten voor verschillende diensten. Klusjes kunnen onder andere inhouden dat jij ook als dealer wordt ingezet, want jij hebt schulden bij iemand staan.” Op deze manier wordt je volgens de politie langzaam de criminaliteit ingetrokken.

Verslavend

Snus is een middel waarbij je nicotine binnenkrijgt zonder te roken. Het ziet eruit als poeder in een soort klein theezakje, dat tussen lip of wang en tandvlees wordt geplaatst. Nicotinezakjes zijn er in verschillende smaken; dit maakt het gebruiken ervan voor jongeren aantrekkelijk. Het middel bevat nicotine en heeft dus een verslavende werking. De agente in de videoboodschap vertelt: “Na het gebruik van 3 zakjes kun je al verslaafd raken.” Ter vergelijking: in 1 zakje snus past tot wel 16 milligram nicotine. Dat staat ongeveer gelijk aan 20 sigaretten.

Bronnen

Video – Snus: durf nee te zeggen (Politie Amsterdam)

Algemeen Dagblad – Criminelen ronselen schoolkinderen met verslavende snus

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan