Jonge leeftijd betrokkenen steekpartij Schiedam schokt experts
Bij een fatale steekpartij in Schiedam is vorige week een 13-jarige jongen overleden. Een leeftijdsgenoot werd opgepakt wegens betrokkenheid. Experts zijn geschokt door de jonge leeftijd van beide jongens.

Mariëlle Bruning, hoogleraar jeugdrecht, benadrukt dat steekpartijen onder jongeren vaker voorkomen, maar dat 13 jaar wel uitzonderlijk jong is. Minderjarige verdachten worden doorgaans kort vastgehouden voor verhoor en daarna naar een justitiële jeugdinrichting gebracht. Anders dan bij volwassenen geldt voor hen het principe ‘schorsen, tenzij’ – ze worden vaak vrijgelaten onder voorwaarden zoals een enkelband, huisarrest of contactverbod.
Criminoloog Henk Ferwerda, auteur van een rapport over steekwapenproblematiek, bevestigt dat de leeftijd van beide jongens opvallend laag is. Hij maakt onderscheid tussen wapenbezit en wapengebruik onder jongeren: “Het aantal jongeren dat wapens bezit is veel groter dan het aantal dat ze daadwerkelijk gebruikt.” Volgens hem hebben jongeren met wapens vaak al andere problemen, zoals een onstabiele thuissituatie of gedragsproblemen. Sommigen dragen een wapen uit angst om zelf aangevallen te worden.
Jeugdstrafrecht
Jongeren tussen 12 en 18 jaar vallen onder het jeugdstrafrecht. Voor 12- tot 15-jarigen kan jeugddetentie maximaal één jaar duren, voor 16- en 17-jarigen maximaal twee jaar. In een jeugdgevangenis krijgen jongeren onderwijs, begeleiding en behandeling. In bijzondere gevallen kunnen 16- en 17-jarigen volgens het volwassenenstrafrecht worden berecht.
Stijging van verboden wapenbezit
Eind 2022 meldde de politie een stijging van het aantal minderjarigen dat wordt aangehouden voor verboden wapenbezit. Volgens Bruning hangt het van de thuissituatie en persoonlijke omstandigheden af of jonge daders uit het criminele circuit stappen. Ze wijst erop dat jongere kinderen nog relatief makkelijker te vormen zijn.
Bron: RTL.nl – Verdachte steekpartij Schiedam nog maar 13 jaar: hoe gaat dat nu verder?