Direct naar content
14 september 2022Alcohol en drugs, Veiligheid en zorg

Vaker gedragsproblemen en drugs- en alcoholgebruik onder meisjes

Vooral meisjes hebben tussen 2017 en 2021 mentale problemen ontwikkeld, concluderen onderzoekers in een rapport over de gezondheid en het welzijn van Nederlandse scholieren. Ook alcohol- en drugsgebruik komen bij meisjes vaker voor dan voorheen.

Volgens Marloes Kleinjan, hoogleraar Youth Mental Health Promotion aan de Universiteit Utrecht en programmahoofd Jeugd bij het Trimbos Instituut, scoren meisjes sowieso al vaak slechter dan jongens op het gebied van mentale gezondheid. “Zij hebben relatief vaker last van gevoelens van angst en depressieve gevoelens, prestatiedruk en schoolstress,” aldus de onderzoeker. De coronacrisis heeft deze problemen waarschijnlijk versterkt door het gebrek aan verbinding, iets waar meisjes over het algemeen meer last van hebben dan jongens.

De vraag is in hoeverre de mentale gezondheid van scholieren, nu de coronacrisis (grotendeels) voorbij is, weer zal verbeteren. Volgens Kleinjan heeft corona slechts een ontwikkeling versterkt die al langer bezig was: die van de toenemende prestatiedruk op school.

Bron: nos.nl – ‘Gekke inhaalslag’ meisjes: vaker gedragsproblemen, meer drugs- en alcoholgebruik’

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan