Direct naar content
5 april 2022Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, Wapens en jongeren

Veel Amsterdamse jongeren aangetrokken door misdaad

De georganiseerde drugscriminaliteit en de aantrekkingskracht daarvan op jongeren blijft een groot probleem. Dat meldt de gemeente Amsterdam na publicatie van de veiligheidscijfers over 2021.

Een van de ernstigste gevolgen van de drugshandel is dat veel jongeren aangetrokken worden door de misdaad. In de stad zijn duizenden straatdealers actief. De massaliteit van de handel leidt vrijwel dagelijks tot wapengeweld, bedreigingen, aanslagen op bedrijven, personen en woningen.

Verharding

Politiemedewerkers zien niet alleen een verjonging maar ook een verharding onder de jeugd. De overheid doet er alles aan om jongeren buiten de criminaliteit te houden en ze een goede toekomst te bieden. Dit doet de gemeente onder andere met het programma Weerbaar Amsterdam.

Wapens

Wapengebruik en wapenbezit komen onder jongeren te vaak voor. De beschikbaarheid van vuurwapens in Amsterdamse wijken is zorgelijk, hoewel steekwapens meer gebruikt worden. Een proef met gerichte wapencontroles wordt met aanpassingen vervolgd.

Bron: amsterdam.nl

Ernstige geweldsincidenten onder jongeren nemen toe. Daar willen het Rijk en gemeenten verandering in brengen met het actieplan ‘Wapens en Jongeren’. De Toolbox Wapens en Jongeren op hetccv.nl helpt gemeenten en scholen met praktijkvoorbeelden en informatie.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan