Direct naar content
15 april 2022Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen

Verontrustende cijfers criminaliteit Limburgse jeugd

1 op de 3 Limburgse jongeren komt in aanraking met criminaliteit. Dat blijkt uit een rapport van de TaskForce Jeugdige Ondermijners, ingesteld door het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC).

Omdat Limburg aan de grens ligt, is het een ideale locatie voor criminelen. De meeste jeugdige delinquenten zijn jongens. Maar ook steeds meer meisjes belanden in het criminele milieu. Jongeren die opgroeien in een armer, lager opgeleid gezin belanden vaker in de criminaliteit.

Sterke criminaliteit

Als je er een keer mee in aanraking bent gekomen, is het lastig om er weer uit te komen, vreest burgemeester Petra Dassen van Kerkrade. De burgmeester is voorzitter van de stuurgroep RIEC Limburg. “Limburg is vaak te bescheiden, maar wij hebben best sterke criminaliteit. Dat moeten we bij Den Haag onder het voetlicht brengen”, zegt Dassen.

Samenwerken en preventie

Naast meer geld vanuit de politiek moeten scholen, GGD, gemeentes en jongerenwerkers volgens de burgemeester ook beter gaan samenwerken.

Volgens Kim Wetjens van TaskForce Jeugdige Ondermijners komen kinderen al op jonge leeftijd in contact met criminaliteit. Met name online. “Als ze worden benaderd, moet er al een soort van preventie zijn. Ook voor ouders, maar zeker ook voor leraren”, aldus Wetjens.

Bron: 1limburg.nl

Lees ook: Jongeren met messen: moeten we ouders straffen?

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan