Wat werkt wel en juist niet in de strijd tegen messengeweld en jeugdcriminaliteit?
Veel nieuws gaat over de verharde jeugdcriminaliteit in Rotterdam, over jongeren die betrokken zijn bij explosies, messengeweld of drugshandel. Aan de ene kant belicht de media een serieus probleem, maar aan de andere kant bestaat het risico op negatieve beeldvorming. Robby Roks, universitair hoofddocent Criminologie aan Erasmus School of Law, was te gast in de podcast Stadswandelingen van Erasmus Verbindt en Rijnmond om te praten over de rol van de media in de beeldvorming en welke initiatieven wel en niet werken in de strijd tegen jeugdcriminaliteit.
Na een onderzoek over de omvang, de oorzaak en de achtergrond van messengeweld in Rotterdam kopten de media veelal met de tekst ‘één op de vijf jongeren in Rotterdam heeft wel eens een wapen op zak gehad of gebruikt’. In de podcast nuanceert Roks dit statement: “Het is hoe je ernaar kijkt, hè. Je zou ook kunnen zeggen: vier op de vijf jongeren wil er niks van weten. Dat is een positievere, eerlijkere en veiligere boodschap.” Wat minder duidelijk wordt uitgelicht, is dat uit het onderzoek juist ook volgt dat een groot deel van de jongeren die een mes bezitten, dit doen uit een gevoel van onveiligheid, vertelt Roks: “Zij denken: allerlei jonge mensen dragen een wapen, dus laat ik me ook maar bewapenen voor het geval dat.”
Negatieve media
Tegelijkertijd miskent Roks de complexiteit en ernst van de problematiek niet: “de media heeft een rol [in het imago van Rotterdam Zuid], dat wil niet zeggen dat het iets is wat de media volledig heeft gecreëerd, er zijn wortels in de werkelijkheid. Er zijn problemen op Zuid en die zijn er al veel langer en daar wordt ook van alles aan gedaan. Het is heel moeilijk om van zo’n imago af te komen, ondanks dat er ook heel goede dingen gebeuren op Zuid en heel veel mensen werken met heel veel hart voor de stad en dat het echt niet alleen maar kommer en kwel is op Zuid.”
Negatieve beeldvorming kan juist een negatief effect hebben op de criminaliteitscijfers en het onveiligheidsgevoel onder jongeren, waarschuwt Roks: “We moeten niet constant in dat frame van negativiteit en problemen schieten als we het hebben over jongeren. (…) Wat ons heel erg opviel in focusgroepgesprekken toen we vroegen ‘is dat nou een probleem, wapens onder jongeren?’, dat veel jongeren zeiden ‘het is echt een heel groot probleem’ en als we vroegen hoe dat kwam, zeiden veel jongeren ‘dat komt omdat we dat zien op het nieuws’.”
Bron: Erasmus University Rotterdam – Wat werkt wel en juist niet in de strijd tegen messengeweld en jeugdcriminaliteit?