Direct naar content
27 mei 2024Cybercrime

Wereldwijd 1 op 8 kinderen slachtoffer van online misbruik

Meer dan 300 miljoen kinderen wereldwijd zijn het afgelopen jaar slachtoffer geworden van seksuele uitbuiting en online misbruik. Dit blijkt uit een schokkend rapport van het Childlight Global Child Safety Institute, onderdeel van de Schotse Universiteit van Edinburgh. Het rapport, dat vandaag is gepubliceerd, biedt voor het eerst een wereldwijde schatting van de omvang van dit probleem.

Uit het onderzoek blijkt dat één op de acht kinderen het afgelopen jaar slachtoffer is geworden van het zonder toestemming maken, delen of vertonen van seksueel getinte afbeeldingen en video’s. Dit omvat ook gevallen van uitlokking, ongewenste sexting en verzoeken om seksuele handelingen te verrichten. Daarnaast worden kinderen geconfronteerd met sextortion, waarbij daders geld eisen om seksueel getinte beelden privé te houden, en het misbruiken van AI-technologie voor het creëren van deepfake video’s en foto’s.

Paul Stanfield, directeur van het onderzoeksinstituut, benadrukt de ernst van de situatie: “Het betreft een wereldwijde pandemie die veel te lang verborgen is gebleven. Het komt in elk land voor, het groeit exponentieel en het vereist een wereldwijde reactie.” Hij wijst erop dat materiaal van kindermisbruik zo wijdverspreid is dat waakhonden en politieorganisaties gemiddeld elke seconde een melding ontvangen over zulke bestanden.

Vooral in de VS online misbruik

Het rapport benadrukt dat vooral kinderen in de Verenigde Staten een hoog risico lopen om slachtoffer te worden van online misbruik. Eén op de negen mannen in de VS heeft op een bepaald moment kinderen online lastiggevallen, aldus het onderzoek. Bovendien zouden veel mannen in staat zijn kinderen fysiek te misbruiken als dat geheim kan worden gehouden.

Dringende noodzaak voor actie

Het instituut in Schotland presenteert deze bevindingen als een eerste stap in hun onderzoek naar online kindermisbruik. Ze benadrukken dat het onderzoek nog niet is afgerond, maar gezien de ernst en impact van online kindermisbruik willen ze niet wachten met het delen van deze bevindingen.

Stanfield roept op tot een wereldwijde reactie om dit groeiende probleem aan te pakken. Hij benadrukt dat alleen door samen te werken, regeringen, technologiebedrijven en maatschappelijke organisaties effectieve maatregelen kunnen nemen om kinderen te beschermen tegen online misbruik.

Bron: NOS.nl – ‘Wereldwijd 1 op 8 kinderen slachtoffer van online misbruik’

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan