Zo wil Haarlemmermeer een einde maken aan jeugdterreur
De gemeente Haarlemmermeer kampt met een recordaantal meldingen van jeugdoverlast. In aanloop naar de verkiezingen vroeg NH nieuws de partijen in Haarlemmermeer naar oplossingen voor de overlastgevende jeugd.
De klachten over jeugdoverlast stapelen zich op. Zo gaat het onder meer om overmatig drugs- en alcoholgebruik, gooien met eieren en fruit naar bussen, huizen en mensen en intimiderend gedrag naar oudere inwoners of naar winkelpersoneel.Hoe willen de verschillende lokale partijen in de gemeente Haarlemmermeer deze jeugdoverlast aanpakken? NHnieuws publiceerde de volgende standpunten:
PvdA: De Partij van de Arbeid wil fors investeren in jongeren. De eenzaamheid onder jongeren is groot en velen hebben leerachterstanden. Er zijn meer activiteiten nodig, we bestrijden laaggeletterdheid en geven jongeren meer verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld voor hun ontmoetingsplek. Overlast bestrijd je niet met harder optreden, maar met een beter alternatief. In jongerenrechtbanken bedenken jongeren zelf wat nodig is om de gevolgen van een incident of conflict te herstellen. Die wil de Partij van de Arbeid ook in Haarlemmermeer introduceren.
HAP: Het is een combinatie van een eigen plek voor jongeren en aanspreken op ongepast gedrag. Met hen samen de mogelijkheden bespreken is essentieel voor het vinden van een oplossing.
VVD: We denken dat vooral commerciële voorzieningen zoals gezellige kroegjes een uitkomst zijn voor de jeugd. Meer voorzieningen in de vorm van bijvoorbeeld dorpshuizen is voor de VVD niet de oplossing.
GroenLinks: Wat GroenLinks Haarlemmermeer betreft gaat het er vooral om om duurzame oplossingen te vinden. Die oplossingen kunnen alleen gevonden worden door in gesprek te gaan met de jongeren én met de omwonenden die overlast ervaren. De uitkomst van die gesprekken kan zijn dat er nieuwe voorzieningen nodig zijn, waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten zonder overlast te veroorzaken, maar nieuwe voorzieningen zijn niet per se dé oplossing.
CDA: Het CDA wil dat de jeugd zijn energie op een positieve manier kwijt kan door meer levendigheid te creëren. De aanpak van jeugdoverlast moet integraal benaderd worden waarbij ook stevig wordt ingezet op handhaving.
D66: We vinden het belangrijk dat we in gesprek gaan met onze jongeren om te kijken wat de behoefte voor nieuwe voorzieningen precies is. zodat we daar werk van kunnen gaan maken. Tegelijkertijd is dit natuurlijk niet alleen de oplossing om overlast tegen te gaan. Daarom vinden we de inzet straatcoaches ook heel belangrijk.
Forza Haarlemmermeer: Sinds het alcoholverbod zijn jongeren tot 18 jaar nergens meer welkom en verbannen naar de straat om elkaar te ontmoeten. In Haarlemmermeer exploiteert stichting Maatvast een aantal jongerencentra die onvoldoende aansluiten bij de behoeften van deze jongeren. Forza! ziet meer in alcoholvrije horeca waar jongeren naar toe kunnen om elkaar te ontmoeten. Waar nodig zou de gemeente vanuit het bestaande budget bij kunnen dragen om deze projecten levensvatbaar te maken.
Belang van Nederland: Hangjongeren en hun ouders worden verantwoordelijk gesteld voor hun gedrag. Schade en de kosten van handhaving worden zoveel mogelijk verhaald op diegenen die dit veroorzaken. De oplossing voor jeugdoverlast ligt bij de opvoeding, dat is een verantwoording van de ouders, niet van de gemeente. Dat wil niet zeggen dat de gemeente niets voor jongeren hoeft te doen, maar laat eerst de bestaande voorzieningen eens aansluiten bij de belevingswereld van de jeugd. Zorg dat die voorzieningen geen geiten wollen sokken gehalte hebben, maar de jeugd echt boeit en van de straat houdt.
Een Haarlemmermeer: Nieuwe voorzieningen zijn een mooi initiatief als deze jongeren ook hun nieuwe voorzieningen heel houden en niet gebruiken voor criminele activiteiten. De gemeente zal overlast moeten verhalen op ouders of verzorgers.
Sociaal Rechts Haarlemmermeer: Sociaal Rechts Haarlemmermeer is van mening dat de jeugd de toekomst heeft en daarom vindt Sociaal Rechts Haarlemmermeer dat de gemeente flink moet investeren in de jeugd.
Christenunie: Allereerst moet de overlast worden aangepakt door handhaving en met inzet van ouders. Het organiseren van activiteiten en voorzieningen voor jeugd staat daar los van.
- Bron: NHnieuws.nl –‘Rotte eieren en intimidaties: zo wil Haarlemmermeer een einde maken aan jeugdterreur’
- Lees ook het eerdere artikel over jongerenrechtbanken