Direct naar content
3 maart 2022Jeugdgroepen

Zutphen wil een Cruyff Court tegen jeugdoverlast. Is dat wel een goed idee?

Ook in Zutphen werd de afgelopen jaren tijdens de coronapandemie meer geklaagd over overlast door jongeren. De gemeente wil een dure Cruyff Court aanleggen om overlast te voorkomen. Is er daadwerkelijk meer overlast of wordt meer geklaagd omdat mensen vaker thuis waren? Overlast is subjectief, stelt Nicole Langeveld, adviseur jeugd bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

In Zutphen werden vorig jaar 662 meldingen van jeugdoverlast geregistreerd bij de politie. Dat is veel meer dan voor de coronapandemie. In 2019 ging het om ‘slechts’ 323 meldingen. Een jaar later waren dat er al 530. CCV-adviseur Nicole Langeveld heeft wel een idee waar de stijging door wordt veroorzaakt. “In coronatijd waren we vaker thuis en dan blijken de muren toch niet zo goed geïsoleerd. Dan heb je opeens meer last van jongeren die rondhangen. Die denken niet na over wat een handige plek is om elkaar te ontmoeten.”

“Het is te makkelijk om te zeggen dat je zomaar even een Cruyff Court neerzet.”

Nu willen ze in Zutphen een Cruyff Court aanleggen voor de jongeren. Uit onderzoek bleek dat 70% van de jongeren zo’n omheind kunstgrasveld wel ziet zitten. Er hangt een flink prijskaartje aan, namelijk 150.000 euro. “Het is te makkelijk om te zeggen dat je zomaar even een Cruyff Court neerzet”, zegt Langeveld. “Je moet eerst goed uitzoeken wat het probleem precies is. Misschien is er al een goed alternatief waar je kunt voetballen en is de gemeente meer gebaat bij 1 of 2 extra jongerenwerkers. Of bij talentontwikkeling met muziek.”

“Je moet eerst goed uitzoeken wat het probleem precies is.”

De plek van een Cruyff Court is dus volgens Langeveld van belang, want ook dit kan weer tot overlast in de buurt kan leiden. “Je moet heel goed nadenken waar je het neerzet, dat het is afgestemd met bewoners. Want die ballen tegen de hekken kunnen ook weer tot geluidsoverlast leiden”, aldus de CCV-adviseur. De gemeente Zutphen heeft al een locatie beschikbaar gesteld voor het Cruyff Court: het trapveld aan de Gerard Doustraat. Daar zou de afstand tot woningen groot genoeg zijn. Het voordeel van de Cruyff Court is volgens Langeveld dat ook andere doelgroepen er gebruik van kunnen maken. “Gemeenten benutten het vaak voor breedtesport en organiseren er allerlei andere activiteiten.”

Afspraken met jongeren

Wanneer wordt besloten de Cruyff Court definitief aan te leggen, is het volgens de CCV-adviseur belangrijk om afspraken met jongeren te maken én na te komen. “Als je belooft dat het veld er over 3 maanden ligt, zorg dan ook dat je dat waarmaakt. Anders is een volgend gesprek met hen veel lastiger. En wees ook transparant. Als een Cruyff Court niet tot de mogelijkheden behoort, geef dan andere opties. Wees eerlijk, dat is heel belangrijk om de verbinding met jongeren te krijgen.”

Bron: Omroep Gelderland – Een luxe trapveldje voor anderhalve ton: welk prijskaartje hangt er aan hangjongeren?

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan