“Je spreekt elkaar eens in een andere setting.”
Toen Pim de Korte, veiligheidsadviseur in Putten, de kans voorbij zag komen voor een werksessie met ketenpartners in de aanpak van jeugdoverlast, greep hij deze met beide handen aan. “Begin dit jaar leek jeugdoverlast behoorlijk te stijgen. We hadden als werkgroep behoefte aan een helikopterview. Gelukkig bleek de stijging van jeugdoverlast later vals alarm. Er was iets mis gegaan in de registratie. Maar nog steeds was deze sessie meer dan welkom. Het leverde ons individueel en als groep nieuwe energie op. Om nieuwe dingen op te pakken en tijd hierin te investeren,” vertelt Pim.
Nicole Langeveld en Sten Meijer, adviseurs van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), ontwikkelden afgelopen jaren een beproefde methode voor deze werksessies.
Van te voren sturen ze aan alle deelnemers van het overleg een uitgebreide vragenlijst. Zo ook in Putten waar in het Jeugd op Straat Overleg, naast de gemeente ook jeugdhulp, boa’s, verslavingszorg en de jeugdagent aan deelnemen.
Samen terugkijken
Pim ervaarde de kracht van de vragenlijst. “De uitkomsten van de vragenlijst gaf ons meteen een duidelijk kader: wat missen we, wat loopt er, en waar willen we heen. Het heeft een super meerwaarde om in een andere setting eens met elkaar hierover te praten. Samen kijk je terug op wat we aan het doen zijn en of je met elkaar de goede dingen doet.”
“Ook voor mij was het fijn, omdat ik begin dit jaar nieuw aansloot als voorzitter van dit overleg. Door dit moment met elkaar te creëren konden we de samenwerking steviger oppakken.”
2-sporen aanpak
Uit de vragenlijst en de gesprekken die daarop in de werksessie volgden, ontstond een 2-sporen aanpak. Met elkaar gaan de partners nu meer inzetten op het vergroten van de burgerparticipatie én hun eigen samenwerking versterken.
“We kwamen erachter dat we allemaal meer de bewoners wilden betrekken bij de overlast,” vertelt Pim. “Dus niet top-down reageren en bemoeizorg bieden, maar ook deel laten uitmaken van het probleem, meer draagvlak onder bewoners creëren en goede ideeën voor oplossingen ophalen.”
“Ook ontdekten we dat er al veel goede preventieve initiatieven zijn. Die delen we nu actiever, plaatsen we in plaatselijke krant bijvoorbeeld. Ook de activiteiten van ketenpartners brengen we nu breder in beeld, zoals online oudertrainingen en spreekuren.”
Samenwerking: wie doet wat?
En spoor 2, de eigen samenwerking versterken? “Dat begint heel basaal bij het uitspreken van wie wat doet. Ook bij ons was dat gewoon nodig. We komen maandelijks bij elkaar. Maar is er een hotspot die de aandacht trekt, dan komen we extra bij elkaar. Als groep zijn we actiever, we komen vaker online samen en pakken nieuwe initiatieven op. Door een werksessie te volgen spreek je elkaar eens in een andere setting. Dat werkt echt heel goed en verfrissend!”
Beste uit een ander halen
“Ik beveel de werksessie zeker aan”, zegt Pim over de werksessie jeugdoverlast en overlastbeleving van het CCV. “Soms doe je de dingen omdat je ze altijd al deed. Maar je vraagt je op een gegeven moment ook af hebben we meer en kunnen we meer uit onze samenwerking halen? We hebben nu een nieuw startpunt om verder te werken en het beste uit elkaar te halen. Wij kregen er nieuwe energie door. Om nieuwe ideeën en initiatieven op te pakken, en er tijd in te investeren!”