Achterlopende ontwikkeling – Het begrip ‘onvoltooide ontwikkeling’ in de toepassing van het adolescentenstrafrecht
In het adolescentenstrafrecht (ASR) is er voor personen in de leeftijd van 16 tot 23 jaar een flexibele toepassing mogelijk van sancties uit het jeugd-en volwassenenstrafrecht. Afhankelijk van de condities ‘persoon van de dader’ en ‘omstandigheden waarin het feit is gepleegd’ kan bij een strafzaak tegen een jongvolwassene gekozen worden voor de toepassing van een sanctie uit het jeugdstrafrecht (JSR) of uit het volwassenenstrafrecht (VSR).
Bij personen van 18 tot en met 22 jaar die verdacht worden van een strafbaar feit is de vraag aan de orde in hoeverre er sprake is van ‘onvoltooide ontwikkeling’. Is hier sprake van, dan vormt dit volgens de Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel invoering ASR een reden om een sanctie op te leggen uit het jeugdstrafrecht in plaats van het volwassenenstrafrecht.
De invulling van het begrip ‘onvoltooide ontwikkeling’ heeft de wetgever overgelaten aan de praktijk. In de praktijk blijft er echter onduidelijkheid bestaan over de vraag wanneer er sprake is van ‘onvoltooide ontwikkeling’. Dit bemoeilijkt de keuze voortoepassing van sancties uit het JSR of sancties uit het VSR.
Het doel van dit onderzoek was om meer helderheid te verschaffen over het begrip ‘onvoltooide ontwikkeling’ en de wijze waarop dit gebruikt kan worden bij de toepassing van het adolescenten-strafrecht.
Voor wie?
Dit onderzoek is goed bruikbaar voor iedere jeugdprofessional die meer wil weten over hoe het adolescentenstrafrecht werkt en hoe de door-ontwikkeling van het brein invloed heeft op welk strafrecht nodig is. Ben je op zoek naar signalen over achterstand in de ontwikkeling en hoe dat tot uiting komt? Ook daar is dit onderzoek goed bruikbaar voor.
Organisatie
Het WODC heeft dit onderzoek laten uitvoeren door Spanjaard Development & Training, de Universiteit van Amsterdam en DSP-groep.