Direct naar content

Alcohol use Among Adolescents in Europe

Of jongeren vroeg alcohol en/of drugs gebruiken en zich ontwikkelen tot probleemdrinker, is veel minder een individuele keuze dan vaak wordt gedacht. Alcohol- en drugsgebruik is afhankelijk van een ingewikkeld samenspel van push- en pullfactoren, zo blijkt uit dit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut.

Probleemstelling

Beleidsmakers en professionals binnen Europa te voorzien van gevalideerde kennis, als basis voor een effectief beleid in de preventie van alcoholgebruik onder jongeren.

Conclusies

Alcoholgebruik en probleemdrinken zijn een toenemend probleem in Europese landen. Jongeren gebruiken steeds vroeger alcohol en/of drugs en ontwikkelen zich vaker tot probleemdrinker.

Het rapport toont de complexiteit van het onderwerp door via uitgebreide analyses de push- en pullfactoren bij alcohol- en drugsgebruik te ontrafelen. Risicofactoren zijn bijvoorbeeld delinquente vrienden en disorganisatie van de buurt, terwijl ouderlijke supervisie, schoolaspiratie en zelfcontrole beschermend werken.

Tussen de Europese landen bestaan grote verschillen in het beleid en de socio-economische omstandigheden die het drinken en drugsgebruik beïnvloeden. Het alcoholgebruik in Nederland ligt op het Europese niveau. Maar in veelgebruik van alcohol (vijf of meer glazen wijn, bier of breezers bij een gebeurtenis) behoort Nederland tot de Europese top. Belangrijk is ook dat een aanzienlijke groep jongeren (12-16 jaar) helemaal nog geen alcohol heeft gebruikt: meer dan een derde in Europa. In Nederland is dat echter minder dan een derde.

Auteurs

M. Steketee, H. Jonkman, H. Berten, N. Vettenburg.

Organisatie

Verwey-Jonker Instituut in opdracht van de Europese Commissie, 7th Framework Programme ZonMw.

Alcohol use Among Adolescents in Europe

Naar publicatie

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan