Direct naar content

Het onderzoek laat zien hoe een netwerkanalyse is uitgevoerd om te bekijken in hoeverre hic-misdrijven verweven zijn in de sociale structuren van jongeren in een wijk in Den Haag. Een aanrader voor beleidsprofessionals en analisten die zich bezig houden met jeugdcriminaliteit.

Het onderzoek gaat dieper in op de potentiële blootstelling aan criminaliteit van jongeren uit Den Haag Zuidwest. Uit een brainstormsessie met betrokkenen kwamen criminele jongeren en de ermee gepaard gaande onveiligheidsgevoelens als één van de meest prangende problemen naar voren. Statistieken laten zien dat jongeren uit Moerwijk, Morgenstond, en Bouwlust en Vrederust bovengemiddeld vaak verdacht zijn van zwaardere misdrijven.

Voor het onderzoek zijn potentiële contacten uit 5 verschillende netwerken (huishouden, familie, klasgenoten, collega’s en buren) geanalyseerd.

Conclusies

  • Met name de wat oudere jongeren (vanaf 17 jaar) uit Zuidwest worden vaker blootgesteld aan verdachten van een high impact crime dan jongeren uit stadsdeel Centrum en uit de rest van Den Haag.
  • Jongeren uit Zuidwest komen met name bij hun thuis, in de familie en in de klas in aanraking met verdachten van high impact crimes.

Dit onderzoek is beschrijvend van aard. De resultaten van de analyses laten zien dat er samenhang is tussen het criminele gedrag van jongeren en de aanwezigheid van criminele contacten in hun netwerk, maar er zijn geen causale verbanden (oorzaak-gevolg) getest.

Lees het onderzoek op de website cbs.nl.

Naar publicatie

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan