Direct naar content

Gedragsinterventies voor jongeren met een licht verstandelijke beperking

Dit onderzoek is met name interessant voor professionals werkzaam binnen de jeugdstrafrechtketen omdat het een onderzoek is naar de werking van interventiemethoden bij jongeren met een LVB. Een groot deel van de jongeren binnen de strafrechtketen heeft een LVB. Een passende interventie is essentieel.

Beschrijving

Met behulp van literatuuronderzoek is een overzicht gemaakt van gedragsinterventies die al dan niet erkend zijn door de Erkenningscommissie Justitiële Interventies, en (potentieel) effectief zijn voor jongeren met een LVB binnen de jeugdstrafrechtketen. De gedragsinterventies worden kort beschreven. Ook zijn de gedragsinterventies gekoppeld aan de domeinen uit het LIJ (primair en het secundair beoogde domein(en)).

Naast literatuuronderzoek is dossieronderzoek uitgevoerd om te onderzoeken welke gedragsinterventies daadwerkelijk geadviseerd worden binnen de praktijk van de jeugdstrafrechtketen.

Uit het overzichtkan worden opgemaakt dat acht gedragsinterventies, erkend door de Erkenningscommissie Justitiële Interventies, (potentieel) effectief (goed onderbouwd) zijn voor jongeren met een LVB binnen de jeugdstrafrechtketen. Daarnaast kan worden opgemaakt dat twee gedragsinterventies, (nog) niet erkend door de Erkenningscommissie Justitiële Interventies maar wel door andere Erkenningscommissies, (potentieel) effectief (goed onderbouwd) zijn voor jongeren met een LVB binnen de jeugdstrafrechtketen. Van twee gedragsinterventies is de effectiviteit momenteel niet bekend.

Lees het rapport

Naar publicatie

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan