Direct naar content

Jeugdmonitor 2016

Minder jongeren zijn crimineel, ze roken minder en gebruiken minder drugs. Dat blijkt uit de Jeugdmonitor 2016 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Beschrijving

De Jeugdmonitor geeft een inkijk in de staat van de jeugd en beschrijft hoe het gaat met de bijna 5 miljoen jongeren in Nederland.

Onderwerpen die in de Jeugdmonitor aan bod komen zijn: gezinssituatie, jeugdzorg, veilig wonen en opgroeien, onderwijs, arbeid, gezondheid en criminaliteit. Daarnaast besteedt de editie van 2016 aandacht aan de afstemming tussen onderwijs en jeugdhulp.

Conclusies

Een kleine greep uit de trends die de CBS-jeugdmonitor benoemt ten aanzien van criminaliteit:

  • Het aandeel verdachte jongeren van 12 tot 18 jaar is tussen 2007 en 2015 meer dan gehalveerd: van 4,2 naar 1,8 procent. Het percentage verdachte jongeren tussen 18 en 25 jaar nam minder sterk af: van 4,7 naar 2,5 procent.
  • Minderjarige jongens vanaf 15 jaar worden relatief vaak verdacht van vermogensdelicten, zoals diefstal of inbraak. Daarnaast maken 15- tot 18-jarige zich verhoudingsgewijs vaak schuldig aan vernieling en verstoring van de openbare orde.
  • Onder vrouwen komt jeugdcriminaliteit veel minder vaak voor dan onder mannen en ook bij vrouwen is het percentage verdachten afgenomen. Winkeldiefstal is het enige delict waar meer jonge vrouwen zich schuldig aan maken dan jonge mannen.

Organisatie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Download de Jeugdmonitor 2016 op de website van het CBS

Naar publicatie

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan