Direct naar content

Minder dan 30 procent van de deelnemers aan het jongerenwerk zijn meisjes. Hoe kan het jongerenwerk beter aansluiten bij de behoeften van meisjes? Deze vraag staat in deze publicatie centraal.

Probleemstelling

Tiener- en jongerenwerk is bestemd voor zowel jongens als meisjes. In de praktijk bereikt het jongerenwerk echter vooral jongens en aanzienlijk minder meiden. De meeste organisaties hebben een bereik van van 10-30% meiden, met een enkele uitschieter naar boven en naar beneden. Om uiteenlopende redenen blijkt het jongerenwerk niet goed aan te sluiten bij hun behoefte en dat is een gemiste kans. Want het jongerenwerk biedt ook meiden een kans om zich te ontwikkelen. Om talenten en krachten naar boven te halen die door ouders of leerkrachten onopgemerkt blijven.

Beschrijving

In Meiden meer in beeld proberen de auteurs antwoord te geven op de vraag hoe het jongerenwerk beter kan aansluiten bij de behoeften van meisjes en jonge vrouwen. Cruciaal is, zo blijkt, het hebben van een goed doordachte visie op meiden in het jongerenwerk. Ook de relatie van de jongerenwerker met de jongeren en de competenties waarover de jongerenwerker beschikt, zijn hierbij van belang.

Daarnaast moeten activiteitenaanbod en werkwijze meiden aanspreken. En natuurlijk moeten ze zich ook veilig voelen in het jongerencentrum. Maar echt doorslaggevend voor het succes is of een gemeente het belang inziet van jongerenwerk voor jongens én meisjes. Doordat gemeenten nu vaak de nadruk leggen op overlastbestrijding, komen vooral jongens als doelgroep van het jeugdbeleid in beeld.

In de publicatie worden goede praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland belicht en jongerenwerkers is gevraagd hoe zij meiden aanspreken. Om te inspireren en handvatten te geven, zodat meiden in de toekomst beter bereikt worden.

Auteurs

Kooijman, H., I. van Hoorik (redactie) en M. Gemmeke (redactie).

Organisatie

Nederlands Jeugdinstituut.

Meiden meer in Beeld

Naar publicatie

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan