Direct naar content

In dit onderzoek staat de vraag centraal welke strafrechtelijke én niet strafrechtelijke aanpakken bestaan voor 12- en 13-jarige verdachten van een misdrijf. En hoe effectief zijn deze volgens professionals?

Dit onderzoek is interessant en relevant voor professionals in de jeugdketen die werken met 12 tot 14-jarige jongeren die in aanraking komen met het strafrecht. Denk aan medewerkers van Halt, sociaal jeugdteam, Veilig Thuis, politie of jeugdbescherming.

Conclusies

Dit zijn de belangrijkste conclusies:

  • Ruim twee derde van de zaken wordt buiten het strafrecht afgedaan.
  • Bij de meeste afdoeningen kiezen professionals voor de klassieke weg: doorverwijzen naar Halt en sepots (beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om niet te vervolgen) komen het meeste voor. Er is volgens het onderzoek nog een wereld te winnen in meer nieuwe en vooruitstrevende aanpakken voor deze jonge groep. Mediation of herstelbemiddeling bijvoorbeeld, maar deze worden nog weinig toegepast. Voorwaarde is wel dat ze effectief zijn.
  • Uit de statistieken blijkt dat professionals het vaakst naar Halt verwijzen, daarna volgt een keuze voor een sepot en op de derde plek staat een strafrechtelijke afdoening via een OM-zitting of via een dagvaarding.
  • Uit de literatuurstudie naar werkzame bestanddelen van de aanpakken, blijkt dat systeemgericht werken het meest veelbelovend zijn.
  • Tenslotte kwam er een aantal aandachtspunten over het jeugdrecht in het algemeen uit het onderzoek naar voren. Zo is de doorlooptijd van jeugdrechtzaken te lang is en daarnaast is het nodig om binnen de politie de kennis over jeugdigen te verbeteren en heeft ook het OM behoefte aan kennis over pedagogiek.

Praktische tips

Ook weten welke praktische tips het CCV heeft op basis van dit onderzoek? Lees dan het nieuwsbericht op onze website.

Download het onderzoek op wodc.nl

Naar publicatie

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan