Direct naar content

Salafisme in Nederland: diversiteit en dynamiek

De invloed van het salafisme in Nederland is de afgelopen jaren toegenomen blijkt uit deze publicatie van de AIVD en de NCTV. Hoewel zeker niet alle salafisten een gevaar vormen voor de democratische rechtsorde, maakt de AIVD zich zorgen om de antidemocratische, polariserende en onverdraagzame boodschap die door een aantal van hen wordt verspreid. Ook kan salafisme een voedingsbodem vormen voor radicalisering naar gewelddadig jihadisme.

Beschrijving

Het salafisme is een verzamelterm voor een spectrum aan fundamentalistische stromingen binnen de soennitische islam. De salafistische stromingen zijn gericht op morele ‘heropvoeding’ en ‘zuivering’ van de geloofsgemeenschap en de maatschappij.

Salafisten vormen een minderheid onder de soennitische moslims in Nederland. Het precieze aantal aanhangers van het salafisme is niet vast te stellen vanwege de diversiteit en diffuse begrenzing van de stromingen. Het salafisme is intern gefragmenteerd door het ontbreken van een centrale autoriteit en verschillen van mening. Ook is er sprake van uiteenlopende rollen: van particulier gelovigen tot docenten en predikers. Het is  onjuist om het gehele salafistische spectrum te beoordelen als radicaal.

Organisatie

AIVD en de NCTV.

Download het onderzoek op de website aivd.nl

Naar publicatie

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan