Welke jongeren zijn kwetsbaar voor criminaliteit?
In het onderwijsvakblad ‘Van Twaalf tot Achttien’ schreef Henk Ferwerda van Bureau Beke een artikel waar hij ingaat op de vragen welke jongeren kwetsbaar zijn als het gaat om het plegen van delicten én waarom scholen interessant zijn voor criminelen.
Dit artikel is interessant voor jongerenwerkers, docenten en beleidsmedewerkers die werken in de uitvoering of beleid opstellen om jongeren te behoeden voor criminaliteit. Ferwerda geeft een compact beeld van de ontwikkelingen en de risicofactoren om de georganiseerde criminaliteit in te gaan.
Sinds de eeuwwisseling is de criminaliteit gepleegd door jongeren gehalveerd en is het aantal problematische jeugdgroepen ook gedaald. Recent onderzoek wijst echter op een stabilisering van de omvang van de jeugdcriminaliteit en van een toename van wapenbezit en geweldsmisdrijven onder jongeren. Gedigitaliseerde vormen van jeugdcriminaliteit en cybercrime nemen ook toe. Maar welke jongeren zijn nu eigenlijk kwetsbaar als het gaat om het plegen van delicten en waarom zijn scholen interessant voor criminelen?