Direct naar content

Anders zien, kijken en doen

Deze training is geaccrediteerd bij het SKJ en Registerplein. Jeugd- sociaal- en gezinsprofessionals ontvangen 9.00 punten voor het volgen van deze training.

In de jeugdtraining ‘Anders zien, kijken en doen’ kom je op vlieghoogte van de ontwikkelingen over de aanpak van jeugdgroepen en groepsgedrag. In deze training doen we het wel anders.

Want door problemen met jeugd of jeugdgroepen anders te benaderen (zien), ga je als vanzelf anders kijken. En dan merk je dat je focus verandert. Dat maakt vervolgens dat je als vanzelfsprekend voor andere acties kiest.

“De training helpt ons echt om bepaalde problemen anders aan te vliegen.”

Nicole Olbertz, Operationeel Specialist bij de politie Eenheid Oost:

“De training helpt ons echt om bepaalde problemen anders aan te vliegen. We staan nu eerder stil bij de vraag of er überhaupt een probleem is, voor wie en waarom. Want vaak hanteer je een vast werkproces, waarin je ook nog denkfouten maakt. Dáár bewust van worden, maakt dat je weer effectief wordt in je handelen. Dat is heel waardevol.”

De basis van de training is het (herijkte) werkproces 7-stappenmodel voor de aanpak van jeugdgroepen en groepsgedrag. In 2 dagen (2 x 5 uur) doorlopen we met elkaar dit werkproces en koppelen daar thema’s aan die daar van invloed op zijn.

In de training komen de volgende onderwerpen aan bod:

7-stappenmodel werkproces aanpak jeugdgroepen en groepsgedrag

Je hoort over de belangrijkste veranderingen in het herijkte 7-stappenmodel. Denk hierbij aan de onderwerpen informatie delen en online gedrag van jongeren in fluïde netwerken. Dit  7-stappenmodel vormt de rode draad van deze 2-daagse training.  

Interactieve training

De training ‘Anders zien, kijken en doen’ is interactief opgebouwd. Informatie, uitwisseling en samen oefenen wisselen elkaar af. Er is voldoende ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en inzichten te delen. De training is een afwisseling van theorie, filmpjes kijken en leuke oefeningen doen. Geen huiswerk!

Resultaten

De praktische oefeningen in kleine groepjes geven je handvatten mee om de aangeboden kennis en ervaringen in je eigen werk in te zetten. Je krijgt handige tips en formats om je werk makkelijker te maken. Denk aan een voorbeeldbrief aan een jongere die overlast veroorzaakt.

Na 2 dagen ben je weer helemaal up-to-date op een aantal relevante thema’s en ontwikkelingen die je verder helpen in de aanpak van problematische jeugdgroepen en groepsgedrag. Ook heb je praktisch geoefend met medecursisten en neem je concrete inzichten mee naar huis. En ‘last but not least’: de training zorgt ervoor dat de neuzen van je collega’s en/of partners dezelfde kant op komen te staan en dat verstevigt de onderlinge samenwerking.

Willeke Visser, beleidsadviseur Jeugd en Veiligheid, gemeente Gouda:

“Ons doel was om met elkaar op dezelfde vlieghoogte te komen,” vertelt Visser. “Dus waar praten we over, welke termen gebruiken we, wat verstaan we daaronder? Maar ook wie doet wat in de aanpak van jeugdgroepen, waar kun je elkaar op aanspreken en hoe zet je het 7-stappenmodel in? Dankzij de training is onze samenwerking vloeiender geworden. Dat vind ik heel waardevol.”

Voor wie?

Alle partners die werken in de aanpak van jeugdcriminaliteit en problematisch groepsgedrag kunnen samen deelnemen aan de training. Dus, ben jij beleidsmedewerker of -adviseur jeugd in een gemeente, werk je bij de politie of ben je jongerenwerker? Dan is deze training voor jullie zeker relevant.

Een dikke 8

De deelnemers beloonden eerdere trainingen met een 8. Lees meer over de ervaring van de gemeente Gouda met de training.

Incompany

De training wordt incompany gegeven. Wil je de training organiseren? Neem hiervoor contact op met nicole.langeveld(at)hetccv.nl. Ze geeft je graag meer informatie en antwoord op je vragen.

Vragen over deze training?

Nieuwsgierig geworden wat het CCV voor jou als professional kan betekenen? Bel of mail me tijdens kantooruren.

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan