Direct naar content
2 maart 2022Cybercrime, Jeugdcriminaliteit

CBS: jongeren vaker slachtoffer online criminaliteit

In opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek ook dit jaar weer een Veiligheidsmonitor uitgebracht. De monitor is een grootschalig enquêteonderzoek onder de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder naar onder meer leefbaarheid, veiligheidsbeleving en slachtofferschap van criminaliteit.

Uit de Veiligheidsmonitor blijkt onder meer dat jongeren ongeveer 1,5 keer zo vaak slachtoffer worden van online criminaliteit. Het verschil is het grootst bij online bedreiging en intimidatie bij hacken. Daarnaast voelen jongeren zich vaker onveilig dan ouderen.

Traditionele criminaliteit

Ook zijn jongeren vaker slachtoffer dan ouderen van traditionele criminaliteit zoals geweldsdelicten, vermogensdelicten of vernielingen.. In totaal zijn 15- tot 25-jarigen met 24 procent en 25- tot 45-jarigen met 21 procent ruim 2 keer zo vaak slachtoffer als 65-plussers (10 procent).

Bij geweldsdelicten zijn de leeftijdsverschillen nog groter: bijna 10 procent van de 15- tot 25-jarigen was in 2021 slachtoffer van een geweldsdelict, van de 65-plussers 2 procent. Bij vernielingen is een ander beeld te zien. De 25- tot 45-jarigen en 45- tot 65-jarigen vaker slachtoffer dan de ouderen én jongeren.

Bron: cbs.nl

Staat cybercrime al bij jou op de gemeentelijke agenda? Wil je aan de slag, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan