Direct naar content
2 februari 2022Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit

CitySteward Rotterdam biedt jongeren perspectief

Jettie Medema vertelt in Secondant over Stichting CitySteward Rotterdam. De stichting biedt jongeren uit Rotterdam-Zuid een plek waar ze altijd terecht kunnen om zich te ontwikkelen.

Voor jongeren die kampen met een opeenstapeling van problemen, kan het lastig zijn om aansluiting te vinden in de samenleving.

“Het geeft voldoening als je het verschil kunt maken in iemands leven.”

Jongeren met problemen

Al 12 jaar werkt Jettie Medema met jongeren uit Rotterdam-Zuid, met wie er veel aan de hand is op diverse leefgebieden. Sinds 2019 doet ze dat in de rol van algemeen directeur van CitySteward Rotterdam. Deze stichting werd opgericht door haar vader, Henk Medema, die na zo’n 40 jaar bij de politie iets wilde doen voor de jongeren in ‘zijn’ wijken. Medema: “Het geeft voldoening als je het verschil kunt maken in iemands leven.”

Stichting CitySteward Rotterdam

De stichting activeert jongeren en jongvolwassenen via scholing, praktijkstages en actieve begeleiding. Ze kunnen hun vaardigheden vergroten met 4-weekse trainingen, waarin ze landelijk erkende certificaten kunnen halen, zoals een veiligheidscertificaat voor de bouw. Verder kunnen de jongeren vaardigheden opdoen rondom solliciteren en werken. Ook is er aandacht voor bijvoorbeeld budgetteren en weerbaarheid. Ze kunnen meewerken in het 010 CityTeam, waarbij jongeren ingezet worden in het kader van ‘schoon, heel en veilig’.

Positieve stappen

Medema vindt het mooi om jongeren, samen met collega’s en partners, een ander perspectief te bieden en te zien dat zij positieve stappen zetten in hun leven. “Wij werken met jongeren tussen 16 en 30 jaar die, om wat voor reden ook, in het gewone leven niet lekker landen. Geen huis, geen werk, geen uitkering, geen schooldiploma, relationele problemen, verslavingen, licht verstandelijke beperking en gebrek aan structuur in hun leven, komt veel voor.”

In de database Aanpakken Jeugdgroepen vind je eenvoudig een aanpak die past bij de lokale situatie. Uiteraard vraagt een effectieve aanpak om maatwerk. Dat betekent dat je een aanpak altijd naar jouw specifieke situatie moet aanpassen.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan