inlogcodes jatten is als een spel
Als ouder ontkom je er niet aan. Op een zeker moment wordt het tijd voor een goed gesprek met je kind. Met de week van de lentekriebels net achter ons, denk je nu waarschijnlijk aan bloemetjes en bijtjes. En niet direct aan algoritmes en bitjes of de minder leuke kanten van internet.
Toch zou dat goed zijn volgens cybercrimedeskundige Richard Nijeboer van de Landelijke Politie. Hij maakt zich namelijk grote zorgen over de digitale weerbaarheid van onze jeugd. Want die jeugd is volgens hem weliswaar ontzettend handig in het vinden van de weg op het internet, besef van de risico’s heeft ze nauwelijks. En dat heeft voor een groot deel te maken met een kennisachterstand. Bij ouders, bij scholen, maar ook bij de gemeente. En wat doet een kind zonder gids? Die gaat zijn eigen weg zoeken.
Jongeren beseffen vaak niet dat ze strafbaar bezig zijn
Dat dat niet zonder risico is, blijkt uit de meest recente cijfers van de Veiligheidsmonitor: 17 procent van de jongeren is het slachtoffer geweest van cybercrime. Denk aan cyberpesten, het hacken van emailadressen of facebook-accounts of bijvoorbeeld koop- en verkoopfraude via marktplaats. En van alle 12- tot 17-jarigen heeft een zesde wel eens een cyberdelict gepleegd, van de 16- en 17-jarigen is dat zelfs een derde. Jongeren beseffen vaak niet eens dat ze strafbaar bezig zijn; het jatten van inlogcodes is als een spel voor ze.
Wel of niet meekijken?
Als ouder wil je natuurlijk niets liever dan je kind weerbaar maken voor al deze gevaren en verleidingen. Maar wat is dat lastig! Wat scherm ik af en wat niet? Kijk ik wel of niet mee in zijn app-groepjes? Wat vertel ik en wat wil ik het tere kinderzieltje besparen? En eerlijk is eerlijk: op mijn eigen veel te lange to-do-lijst bungelt het voeren van een goed gesprek al een hele tijd ergens onderaan…
De week van…
Zou het niet mooi zijn als er zoiets is als een week van de digitale weerbaarheid? Speciaal voor onze jeugd? Hup, direct achter de week van de lentekriebels aan, het bruggetje van weerbaarheid in relaties naar weerbaarheid op het internet is immers zo gemaakt! Een mooi lespakket voor docenten en digitaal wijkagenten die alle scholen in Nederland bezoeken. En vergeet vooral de gesprekskaarten voor de ouders niet. Kan dat keukentafelgesprek met mijn kinderen misschien eindelijk eens van mijn to-do-lijst af…
Zoek je meer informatie over cybercrime, wat het precies is, wat je als gemeente of andere veiligheidspartner kunt doen of welk voorlichtingsmateriaal beschikbaar is? Check ons nieuwste onderwerp ‘Cybercrime’.