Direct naar content
31 mei 2018LVB jongeren en criminaliteit

Is LVB levenslang?

Tom* (net 16) kijkt op de grond naast hem. Het gaat niet goed op school: hij komt regelmatig te laat, heeft meestal zijn huiswerk niet gemaakt of komt helemaal niet op school opdagen. Nu was hij ook te laat voor zijn afspraak met de leerplichtambtenaar. Tom hoort zijn preek aan. De ambtenaar geeft hem nog 1 keer het voordeel van de twijfel. Tom begrijpt niet wat hij hiermee bedoelt, maar zegt er mooi niets over. Krijgt hij toch alleen maar gedonder mee.

door Nicole Langeveld

Hij gaat liever bij z’n matties op het plein tussen de flats hangen. Zij begrijpen hem tenminste. Ze helpen hem sparen voor een mooie scooter. Hij kan steeds eenvoudige klusjes voor ze doen waar hij goed geld mee verdient: op de uitkijk staan, een bankrekening openen of bloemen toppen.

Overschatten

Wat bij Tom duidelijk nog niet wordt herkend, is dat hij een Licht Verstandelijke Beperking heeft (LVB). Hij is een van de velen, want in Nederland heeft naar schatting 15% van de jongeren onder de 18 jaar dit. Deze jongeren ogen volwassen, kunnen verbaal heel vaardig zijn en verbergen hun gebrek aan sociale vaardigheden en probleemoplossend vermogen als de beste.

Daarom neigen volwassenen ze te overschatten en kunnen ze signalen over het hoofd zien. Maar hierdoor kunnen deze jongens (en ook meisjes) ten prooi vallen aan slimme criminelen. Ongemerkt worden ze onderdeel van een jeugdgroep en gaan het criminele pad op. Ze zijn zich niet bewust van de gevaren en overzien de gevolgen van hun acties niet. Ze raken verstrikt in de problemen en weten niet meer hoe ze eruit kunnen komen.

Want als het op LVB aankomt, zijn er geen vaste recepten voor interventies; het is maatwerk.

Geen vaste recepten

Jongerenwerkers en wijkmarshalls krijgen in hun aanpak van jeugdgroepen vaak te maken met LVB’ers. Om criminele carrières voor te blijven, is het van het grootste belang om een LVB op tijd te herkennen en erkennen. Gelukkig is daar steeds meer aandacht voor en informatie over. Ook het besef dat een relatie opbouwen met een LVB-jongere een belangrijk onderdeel is, groeit.

Professionals in scholen, jeugdwerk, maatschappelijk werk en dergelijke vragen steeds beter door wat een jongere doet. Voor zijn werk, in zijn vrije tijd, thuis, op school enzovoort. Ook checken ze of hij begrijpt wat er aan de hand is en wat ze van hem verwachten. Het vraagt van hen dat zij elke keer opnieuw kijken wat wel en niet werkt bij elk individu. Want als het op LVB aankomt, zijn er geen vaste recepten voor interventies; het is maatwerk.

Levenslang

Bij LVB is maatwerk levenslang. De gedachte van eigen kracht is bij deze jongeren een utopie. Want LVB gaat niet voorbij en is niet met een pilletje te verhelpen. Vooral gaat het om passende begeleiding: zwaar waar nodig, licht waar het kan. Veel LVB’ers kunnen heel veel met de minste begeleiding. Als professionals kunnen we met elkaar zo voorkomen dat jongeren uit onze handen glippen en op een verkeerde manier hun levenspad aflopen. Wij zijn nu nog niet te laat om deze jongeren de toekomst te geven die ze verdienen. Let’s do it!

*Fictieve casus ter illustratie. Vergelijkbare verhalen horen de CCV jeugdcoördinatoren regelmatig in de gemeenten waar ze ondersteuning bieden.

Nicole Langeveld

Nieuwsgierig geworden wat het CCV voor jou als professional kan betekenen? Bel of mail me tijdens kantooruren.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan