Direct naar content
29 maart 2018Jeugdcriminaliteit

Column: Ondermijnende jongeren zijn chill?!

Tienermeisjes ronselen voor prostitutie. Drugsverkopende scooterjongens op het schoolplein. Jongeren die de buurt terroriseren door ramen in te gooien, bewoners de huid vol te schelden, auto’s te bekrassen en bange buurtbewoners die geen aangifte durven te doen.

Het zijn criminele activiteiten die meestal met elkaar verband houden en worden aangeduid met de term ‘ondermijning’: waar de onderwereld vermengd raakt met de bovenwereld.

Cels, De Jong en Groenleer stellen dat ondermijnende criminaliteit bestrijden misschien wel ingewikkelder is dan het uitvinden van de gloeilamp. Want de bewuste tegenstanders hebben er belang bij om de overheid voor te blijven. Het is alsof Edison (de overheid) elke dag opnieuw zijn laboratorium binnenloopt om erachter te komen dat ’s nacht de boel weer is gesaboteerd… Het goede nieuws is: er liggen kansen.

Focus

Zowel de aanpak op ondermijning als de aanpak jeugdgroepen heeft een sterke focus op een gebiedsgerichte aanpak. Samen optrekken is in beiden gevallen essentieel om tot goede resultaten te komen. Door beide aanpakken te combineren, kunnen professionals betere resultaten bereiken en zelfs sabotage voorblijven.

Opgroeiende boom

De samenwerking tussen de aanpak van ondermijning en jeugdgroepen kun je zien als een opgroeiende boom. Alleen onder goede omstandigheden komt hij tot volle wasdom. Dat betekent goede vruchtbare grond, zonneschijn, regen en aandacht.

De vruchtbare grond is de bijeengebrachte informatie. In beide aanpakken is hier een eigen methodiek voor, die harde en zachte informatie bundelt. Het integrale beeld en de strategie dat hieruit ontstaat, is als de nodige zonneschijn: je ziet wat er aan de hand is en wat nodig is voor passende maatregelen. De daadwerkelijke interventies zijn de regen voor een krachtige groei.

Aandacht bestaat uit het monitoren van de tussenresultaten: groeit de boom voldoende, moet er onkruid worden gewied, is er nog mest nodig? Hoe meer professionals in beide aanpakken erin slagen om op inhoud én proces samen op te trekken, hoe weelderiger de boom kan groeien.

Water geven

Criminele jongeren denken niet in hokjes. Ze opereren handig in de verschillende netwerken en op diverse locaties. Ze combineren eenvoudig allerlei soorten handel. Daar valt veel van te leren. Professionals kunnen deze kunst afkijken, meer met elkaar optrekken, informatie delen waar nodig en mogelijk. Blijf elkaar voeden en water geven zodat de boom verder kan groeien en bloeien.

Wie weet treft Edison dan eens zijn laboratorium aan zoals hij hem heeft verlaten en kan hij voortborduren op wat hij de vorige dag bedacht. Dan wordt de aanpak van ondermijnende jongeren pas echt chill!

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan