Direct naar content
6 december 2022Jeugdcriminaliteit

Daders van seksuele uitbuiting vaak snel weer in de fout

Daders van seksuele uitbuiting gaan vaak snel weer in de fout. De resocialisatie van deze groep moet daarom beter. Dat concludeert de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in de vandaag verschenen Dadermonitor mensenhandel 2017-2021.

Ruim een derde van de daders van gedwongen uitbuiting pleegt binnen 2 jaar weer een delict. Het gaat dan onder meer om geweld, drugsdelicten of om mensenhandel.

“Deze hoge, snelle en ernstige recidive van veelal jonge daders is verontrustend.”

Jonge daders

Daders van binnenlandse seksuele uitbuiting zijn relatief jong. Uit eerder onderzoek van de Nationaal Rapporteur blijkt dat een derde jonger is dan 23 jaar ten tijde van plegen. Juist deze jonge groep daders recidiveert vaak: van de recidiverende daders is maar liefst 42% jonger dan 23 jaar.

“Deze hoge, snelle en ernstige recidive van veelal jonge daders van binnenlandse seksuele uitbuiting is verontrustend en benadrukt de noodzaak van het opleggen van toezichtstrajecten en effectieve resocialisatie”, zegt Nationaal Rapporteur Conny Rijken. “Een specifiek resocialisatieprogramma voor deze dadergroep moet daarom ontwikkeld en consequent toegepast worden.”

Bron: nationaalrapporteur.nl

Lees in de factsheet CCV-Jeugdpeiling welke uitdagingen professionals in 2023 zien als het gaat om de aanpak van problematische jeugdgroepen en risicojongeren.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan