Direct naar content
16 januari 2023Jeugdgroepen

Drie gemeenten willen experiment met online gebiedsverbod voor leden gewelddadige jeugdgroepen

De burgemeesters van Zoetermeer, Den Haag en Delft willen experimenteren met een online gebiedsverbod. Ze hopen hiermee gewelddadige jongerengroepen uit de regio aan te pakken en zo geweld te verminderen. Dit verbod is onderdeel van de aanpak van onder andere drillrapgroepen in deze 3 gemeenten.

In de gemeenten hebben al meerdere incidenten met drillrapgroepen plaatsgevonden. Zo waren er schietpartijen in een speeltuin en op een school in Zoetermeer en een steekpartij in een winkelcentrum in Delft.

Geweldaddige jeugdgroepen

Deze incidenten hadden allemaal te maken met gewelddadige jeugdgroepen uit de 3 steden. De gemeenten lieten samen onderzoek doen door onderzoeksbureau Partner in Crime. Die bracht drillrapgroepen in kaart en gaf aanbevelingen voor het aanpakken van de geweldsdelicten. 1 daarvan is het digitaal gebiedsverbod.

Uit een brief van de burgemeesters blijkt dit wel lastig in te voeren, omdat het nieuw is. Er bestaat nog geen wet over dit verbod waardoor onduidelijk is of het ook echt mag.

Onderling geweld

In de regio zijn 90 jongeren ‘in beeld’ die zijn betrokken zijn bij het onderlinge geweld. Inmiddels zijn 4 groepen aangepakt. De jongeren van deze groepen krijgen een zogenoemde ‘persoonsgerichte aanpak’, met het doel om de jongeren weer op het rechte pad te krijgen. Jongerenwerkers moeten bovendien voorkomen dat broertjes en zusjes in de criminaliteit belanden.

De toolbox Jongeren en Ondermijning van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid helpt programmamanager, projectleider en adviseur OOV met lokale of regionale aanpak om jongeren uit de ondermijnende en georganiseerede criminaliteit te houden.

Bron: Omroep West – Den Haag, Delft en Zoetermeer willen experimenteren met ‘online gebiedsverbod’

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan