Direct naar content
20 juli 202212-minners, Alcohol en drugs, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit

Drugscriminaliteit: ‘Dweilen met de kraan open’

Gemeenten maken zich grote zorgen over jongeren die werken voor drugscriminelen. Criminoloog Van Wijk deed de laatste jaren onderzoek naar risicojongeren en hoe ze aangepakt moeten worden. “Het is dweilen met de kraan open”, zegt hij tegen EenVandaag.

Veel  geld

Volgens Van Wijk ligt de kern van het probleem specifiek bij drugscriminaliteit. “Jongeren worden niet in de criminaliteit gezogen, maar in de drugscriminaliteit”, zegt hij. Wat het volgens hem extra moeilijk maakt om te stoppen, is dat de jongeren heel veel geld verdienen. “Als je daar eenmaal in zit, is het ontzettend lastig om eruit te komen.”

Samenwerking loopt niet

De jongeren die er écht uit willen, moeten zo goed mogelijk geholpen worden. Van Wijk denkt dat veel jongeren ‘diep in hun hart’ een normale baan zouden willen. “Niet meer de paranoia dat de politie of de concurrent achter je aanzit.” Een voorbeeld van een rolmodel kan daarbij helpen. Er zijn volgens Van Wijk heel veel’ projecten en interventies. “Maar de samenwerking loopt niet goed.”

Rotterdam spreekt drugsgebruiker aan

Om het probleem aan te pakken, zette de Rotterdamse wethouder Vincent Karremans (Handhaving) een campagne op poten, gericht op het uitgaanspubliek. Billboards moeten jongeren aanzetten zich te verdiepen in de wereld achter het drugsgebruik. En in een speciaal opgezette tent worden jongeren gewezen op het verband tussen drugsgebruik en de criminaliteit.

Volgens Marielle Balledux van het Nederlands Jeugdinstituut verbinden jongeren hun drugsgebruik niet snel met zware drugscriminaliteit. “Je gaat ervan uit dat de gebruikers in staat zijn oorzaak en gevolg met elkaar te verbinden. Maar de hersenen zijn pas vanaf 25 jaar volgroeid.”

Bronnen:

  • Avrotros – Wethouder spreekt drugsgebruikers aan op hun rol bij criminaliteit, maar vraag is of dat effect heeft
  • Avrotros – Geld, geweld en geheimen: om deze redenen komen jongeren volgens criminoloog moeilijk uit drugscriminaliteit
Jongeren staan open voor rolmodellen. Onze infosheet helpt je bij het inzetten van rolmodellen.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan