Direct naar content
5 juni 2023Adolescentenstrafrecht, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen

Ernstigere feiten, maar geen zwaardere straffen

Het Openbaar Ministerie eiste 18 maanden en jeugd-tbs tegen de 17-jarige jongen die Rainee Laveist doodstak. In een uitlekte video is te horen hoe de dader lacht om de strafeis. Dit maakt dat veel mensen zich afvragen of jonge verdachten van zware misdrijven wel hard genoeg worden gestraft.

Wat het extra pijnlijk maakt voor de nabestaanden van Rainee is dat zij er eerder al voor pleitten de 17-jarige te laten vervolgen via het volwassenstrafrecht. Het OM gaf daarop aan dat er ‘onvoldoende aanknopingspunten’ waren om van het jeugdstrafrecht af te wijken.

Niet vaak volwassen-strafrecht voor minderjarigen

De mogelijkheid is er sinds 2014, licht onderzoeker in het jeugdrecht Eva Huls toe. Alleen jongeren van 16 en 17 jaar oud mogen via het volwassenstrafrecht berecht worden. “De exacte cijfers van hoe vaak het voorkomt, hebben we niet”, zegt Huls.

Dat heeft te maken met hoe instanties in Nederland registreren”, vertelt ze. “Wat we wel weten uit rechtszaken die gepubliceerd worden, is dat het niet vaak voorkomt. De schatting is over een paar jaar genomen, tientallen.”

‘Niet vaker inzetten’

De rechter kan om 3 redenen het volwassenstrafrecht toepassen bij 16- en 17-jarigen. “Of vanwege de ernst van het feit, de persoonlijke omstandigheden of de omstandigheden waaronder het feit werd gepleegd”, vertelt Huls.

Hoewel het dus mogelijk is, wordt er in Nederland terughoudend omgegaan met het opleggen van een volwassenenstraf aan minderjarigen. Ook Huls vindt dat het niet vaker ingezet zou moeten worden. “Het blijft een beslissing die bij de rechter ligt en die maakt een belangenafweging in die zaak”, zegt ze.

Niet te compenseren verlies

Huls snapt de wens van nabestaanden wel. “Zij zijn een dierbaar persoon verloren, dat leed kan niet worden gecompenseerd, ook niet met een hogere straf.” Volgens haar moeten we ook kijken naar de lange termijn. “Zeker jeugdigen keren weer terug in de samenleving.”

Met een celstraf en PIJ kan een minderjarige al 8 jaar vastzitten, zegt Huls. “In de landen om ons heen is dat vergelijkbaar.” En de PIJ-behandeling kan omgezet worden naar tbs met dwang. “Dat zou zelfs oneindig kunnen zijn.”

Bron: ‘EenVandaag.nl – ‘Ernstigere feiten, maar geen zwaardere straffen: dit is waarom je minderjarigen niet zomaar langer kunt vastzetten’

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan