Direct naar content
15 maart 2023Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, Wapens en jongeren

Geen snelle oplossing messengeweld jongeren

Een snelle oplossing voor het verminderen van steekpartijen onder jongeren is er nog niet. Het aantal steekpartijen door jongeren is de laatste jaren flink toegenomen, zegt de politie.

De politie ziet dat jongeren die messen bij zich dragen steeds jonger worden. En dat het ook steeds vaker jongeren zijn die niet bij een rivaliserende groep betrokken zijn, maar daar wel contacten mee hebben.

Waarom dragen jongeren een mes?

“Het lastige is dat we eigenlijk nog maar beperkt zicht hebben op waarom jongeren de messen dragen”, zegt criminoloog Jeroen van den Broek op nos.nl. “Om op dit probleem in te spelen moet je hun beweegredenen kennen en weten wie deze jongeren zijn. Daar krijgen we nu pas voorzichtig inzicht in. Er wordt nu vooral gekeken naar het allerlaatste stukje in de keten: dat een incident plaatsvindt. Maar je zult aan de voedingsbodem moeten werken.”

Messendatabase

Het Nederlands Forensisch Instituut deed de afgelopen 2 jaar onderzoek naar in beslag genomen steekwapens. Met die informatie richtte het instituut een messendatabase op. De in beslag genomen steekwapens zijn volgens het NFI bij minderjarigen groter dan gemiddeld en zijn bedoeld om zoveel mogelijk letsel aan te richten. Het NFI maakt zich dan ook zorgen over de aard van het messenbezit onder minderjarigen.

Bronnen: nos.nl en forensischinstituut.nl

Het modelconvenant jeugdgroepaanpak regelt de mogelijkheden voor samenwerking en gegevensuitwisseling in de aanpak van een problematische jeugdgroep.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan